Правилното решение, което трябва да се взема за фонд "Научни изследвания" е той да се трансформира като дирекцията към Министерство на образованието, така ще може да се осъществява пълен контрол над средствата, които се изразходват от него. Има две причини за това, че за да се бюджетира правилно, той трябва да е към министерство, и второ, има редица административни проблеми, които могат да бъдат премахнати.Това заяви финансовият министър Симеон Дянков от парламентарната  трибуна.

Огнян Стоичков, който е председателят на образователната комисия в парламента, припомни на Дянков, че учените по дефиниция са носители на духа на свободата и те не трябва да са чиновници към МОМН.

Темата за фонда ще бъде дебатирана в парламента с предложения от новия министър на образованието г-н Воденичаров. Той е категоричен, че мнението им е принципно и бюджетирането на каквато и да е дейност излиза от държавния бюджет и всички дейности трябва да се управляват от държавата и бюджетни комисии. "Закона е оставил вратичка, че освен от държавата фондът може да се субсидира и от фирми и т.н. Направена е проверка, която е показала, че нито лев не е дошъл отвън, а само от държавата. Голяма част от нарушения са в това че хората които са на трудови догори нямат нужната квалификация и ако той е към министерството това няма как да се случи", заяви още Дянков.

На въпрос кога точно е определено, че фонда е проблемен, Дянков заяви, че през май 2012 години са били информирани, че тече." Имало е пълен одит на фонда, който е започнал през 2009 и е завършил през 2012 година. Установени са стотици нарушения. Отговорностите в него не са там, където трябва. Хората, които разпределят парите - нямат контрол дали са разпределени правилно или не. Има много фирми, които са спечелили проекти и после не са ги изпълнили, но фондът няма механизъм, чрез който да си върне тези средства. Трябва да бъде сменен механизма му на работа", каза още той.