Ядрената енергетика е тази, която няма да позволи България да бъде вечно изоставаща. Това е философската същина на въпроса. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев след като гласува на националния референдум за ядрената енергетика.

Той посочи като успех самото провеждане на допитването до народа, което е първо в демократичната история на страната. В България ядрената енрегетика се превърна в символ на високотехнологичното развитие. След развитието на първите четири блока българите направиха подписка в защита на АЕЦ „Козлодуй“, но тя бе скрита в парламента. Сега българите имат шанс да повлияят на държавната политика, убеден е Станишев.

Референдумът е граждански контрол над властта решенията да не се вземат на тъмно, каза лидерът на БСП. Той призна, че действащият закон за референдумите е резултат на политически компромис и припомни, че предложението на БСП е било за много по-нисък праг, за да може решението да се превърне в задължително за властта.

Сега обаче въпросът за ядрената енергетика може да се върне за обсъждане от институциите, каза Станишев. „През последните месеци се срещнах с хиляди хора по време на събирането на подписите и разяснителната кампания. Не всички гласове „за“ са в подкрепа на БСП, но резултатът от референдума е тест за правителството, което спря проекта „Белене“ изненадващо“, уточни лидерът на БСП. Кабинетът променяше постоянно мнението си, припомни Станишев. Подписката от над 770 000 българи е реакция на това решение, убеден е лидерът на БСП. Той изрази надежда, че избирателната активност ще се повиши по обяд, тъй като сутринта е било много студено. Няма смисъл хората да си чупят краката, каза Станишев.