Настояваме за оставка на цялото правителство, то изцяло загуби доверието, никакви маневри няма да решат същинския проблем за характера на властта и това, че не защитава интересите на хората, а на монополите, заяви пред български журналисти Брюксел председателят на ПЕС и на БСП Сергей Станишев в коментар на последните събития в нашата страна.

По повод информациите за оттеглянето на Симеон Дянков от правителството той посочи, че не това е темата, която вълнува България днес. По неговите думи главното са безпрецедентните масови протести, по-мащабни от събитията през 1997 г. и сравними единствено с митингите от 1989 година. Станишев посочи, че сред 100-те хиляди протестирали в 24 града у нас е имало хора с различни мотиви - еколози, защитници на правата на майките, противници на цените на тока и парното. Общият знаменател е протестът срещу липсата на държавност и срещу плячкосването на държавата - резултат от политиката на ГЕРБ, покровителствала монополите във всички сектори на
икономиката, заяви Станишев. Тези протести са срещу дерибействането и смазването на малкия и средния бизнес, всички бюджетни проблеми се решават на гърба на хората, 40 социални придобивки бяха отнети, отбеляза той. По неговите думи хората са докарани до отчаяние, притиснати са до стената.
Станишев определи действията на правителството като панически ходове и пиар за отклоняване на вниманието с цел настоящите управляващи да организират следващите избори. Изходът е само политически, с нови избори, на които хората да дадат доверието на онези, на които вярват, коментира той. По неговите думи е необходимо свикването на политически консултации и назначаването на служебен кабинет до изборите за следващо Народно събрание. Ще търсим доверието на хората за радикална промяна, друго правителство трябва да подготви изборите, каза Станишев. Според него днес страната е в ситуация, по-остра от 1997 година. Ако партиите не реагират, значи са непотребни, хората ще излязат отново на бунтове, коментира той. По неговите думи настоящите протести са и политически. Не искаме "да яхаме" протестите, те са справедливи и предизвикани от настоящото правителство, заяви Станишев. Според него управляващите са подчинили и унищожили институциите, а парламентът се е превърнал "в гумен печат". Станишев критикува българските медии, които за разлика от своите чуждестранни колеги, не са посочили, че протестите са срещу правителството. Той призова за професионална коректност и за спазването на медийната етика.

Ясно е, че не можем да правим никаква коалиция с ГЕРБ, ние сме в различни измерения, те превърнаха страната в "държава на мутрите и монополите", не може да се намери основа за съгласие, коментира Станишев по повод възможностите за сформиране на следващото редовно правителство. Според него са необходими нов социален договор и радикална промяна за възстановяване на демократичната социална държава. По неговите думи трябва управление с таланта на цялата нация, а не правителство като това на Любен Беров. Станишев съобщи, че е отменил почти цялата си програма в Брюксел и се връща утре в България