Сергей Станишев сравни мерките срещу кризата на правителството с шофирането "газ - спирачка". Ясно е, че част от плана на правителството ще бъде приватизацията на държавните дялове в редица предприятия, коментира в Бургас бившият премиер.

Според Станишев от антикризисния план на правителството, който беше приет през септември, до сега е изпълнена само една мярка - намаляването на осигурителната тежест с два пункта. Това според лидера на червените отваряло дупка в бюджета от 400 млн. лв., а от друга страна, нямало информация за това как правителството ще осигури приходи в бюджета.

"Когато се мачка икономиката, не се разплащат държавните задължения, и водят фирмите към фалит, а от там не могат да се съберат и данъците", коментира още Станишев. Според него част от мерките обаче са рационални. Въпреки това той не можел да се довери на действията на правителството. "Вече съм предпазлив по отношение на мерките, които се вземат, защото цялостното поведение на правителството е като газ-спирачка", каза още той.

Станишев изрази мнение, че правителството търси панически спасителни мерки и било ясно, че част от плана бил да бъдат приватизирани държавни дялове в редица предприятия.