Процедурата за определяне на концесионер на „Централна железопътна гара – Пловдив“, обект – публична държавна собственост е открита на 29 август 2012 година. Това е заявил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на правителственото заседание в сряда, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

"Извън конкретната тема искам да изчета, че с Решение №704 на Министерския съвет от 29 август 2012 година е открита тази процедура, за да приключат всички спекулации от страна на Станишев, опозиция, Мутафчиев и всички останали", казва Московски.

Премиерът Бойко Борисов му възразява: "Не ви интересуват, не искам да им чувам имената. Защо да ги коментираме?!". "Ние им дадохме мандат и те да управляват. Те можеше вече да са тук и да са осигурили заетост, да са осигурили работни места, да имат правителство, а не президентът да се чуди какво да прави", казва Борисов.

"Спекулира се, че в последния момент пускаме някакви процедури, аз затова изчитам датата – 12 август 2012 година, което означава, че са минали всички законови процедури, публични обсъждания, коментари и т. н. Абсолютно целенасочено и злонамерено говорят глупости", казва Ивайло Московски.

Правителството в оставка е осигурило средства за околовръстния път на Бургас, това е заявил премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда, стана ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет. В сряда правителството отпусна допълнителни средства на общините Бургас и Добрич.

"С една дума, правим околовръстен път на Бургас, за да избегнем тормоза на хората, които от „Тракия“ ще се изсипят във входа на Бургас и съответно ще търсят вляво и вдясно да отиват съответно за Южното Черноморие надолу, или съответно към Слънчев бряг. Така че това са парите, които по план даваме", каза Бойко Борисов.

Вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков обясни: "С това постановление се дават целеви субсидии за капиталови разходи на двете общини. За община Бургас това е довършване на третия етап на т.нар. възел „Запад“, или по-дълго заглавие – „Надлез над товарна жп гара с пътен възел на ул. „Одрин“ и ул. „Крайезерна“, град Бургас”. Ще припомня, че през 2011 г. бяхме заделили около 400 хиляди лева, за да съфинансираме с общината първоначалния проект. През 2012 г. съфинансирахме с 1,5 милиона лева, за да се преместят комуникациите от този маршрут. По този начин съфинансираме и последния етап.

Тази връзка е важна, защото от входа към Бургас от магистрала „Тракия“ изтегля трафика към Южното Черноморие и той не се налага да преминава през два големи жилищни квартала, където живеят около 80 хиляди души. По този начин се подпомага населението на тези квартали, особено през летния сезон".

По думите на Дянков - парите са планирани в държавния бюджет и са планирани за последните три години. "За община Добрич предлагам да се отпуснат 132 хиляди лева за съфинансиране с общината за изграждането на детски спортни игрища в градския парк „Свети Георги“ - казва Дянков. "Там огромната част е направена и сега просто това са последните пари за дозавършването на целия им обект", казва Бойко Борисов.

Пет милиона лева за ремонт на централния булевард на Варна и входът към града обмисля да даде правителството в оставка. Това става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда, публикувана на интернет страницата на Министерски съвет.

"Работим с Дянков и се надяваме до утрешния ден (бел.ред. четвъртък) на подпис да мине да осигурим 5 милиона лева за централния булевард на Варна, който е действително в безобразно състояние. По текущ ремонт, Лили. Станем ли готови, да имате предвид, защото не може входът на морската столица да е в такова безобразно състояние, сигурно от 30 години не е пипан", казва премиерът в оставка Бойко Борисов.