Ние не можем да си дадем самооценка за нашата работа. Оценка може да ни дадат българските граждани.

Това каза Цветан Цветанов на специална пресконференция за дейността на МВР през последните четири години. Другите участници на пресконференцията са майката на отвлечения от "Наглите" Джорджо и Ангел Бончев. Сред поканените са и майки на деца, които са станали жертви на ПТП-та на пешеходни пътеки и жители на село Бисер. Започвам с началния етап при сформирането на правителството на ГЕРБ, продължи Цветанов. 98% от секторната политика, която си бяхме поставили е изпълнена. Единственото, което не можахме да постигнем е законите за специалните служби. Когато станах министър на вътрешните работи обещах, че ще намалим кабинетите на ръководството на МВР. Взехме решение да има двама заместник-министри и да водим политика на прозрачност. Усвояването на еврофондовете също беше основна задача от новата ни политика, каза Цветанов. Във всичко, което трябваше да реализираме, влизаха и стратегическите политики. Основното беше Националната стратегия за националната сигурност. Аз съм много доволен, че Народното събрание прие тази стратегия. БОРКОР също беше част от тези стратегически политики и се надявам, че съвсем скоро резултатите от дейността на това звено ще са видни, разкри Цветанов. Националната стратегия за превенция на престъпността също вече работи. С националната стратегия за превенция на жертвите по пътищата се опитахме не само да намалим смъртните случаи на пътя, но и да има и правосъдие за тези, които са извършили престъпление. Закриването на Министерството на извънредните ситуации доведе до намаляване на бройката на чиновниците в МВР и отпускането на повече свободни места за редови полицаи. Подмладихме директорския състав на цялото МВР, като в момента средната възраст е 46 години, разкри още Цветанов.

От май месец 2010 година бяха направени законови промени, които доведоха до промени на наказателно-процесуалния кодекс. Във връзка с това проведохме редица семинари на които обучавахме колегите за нововъведенията. През 2010 г. 51% от производствата са приключени в срок. През 2011 г. процентът вече е 61. През същата година имаме намаление с 2 100 на приключените производства. Върнатите от прокуратурата производства през 2009 г. са били близо 20 000. С всяка изминала година броят на тези върнати производства намалява, за да стигнат цифрата 5 000 през 2011 г., разкри Цветанов. През всичките години сме доставяли нова техника под формата на автомобили, мотоциклети, пожарни коли и облекла. От разработените планове за действие при кризисна ситуация мога да кажа, че сме много добре подготвени. Особено сега, когато сме подложени на миграционен натиск. Това е едно от нещата за които малко сме говорили, призна вътрешният министър.

През целият мандат на правителството на ГЕРБ сме се старали да се борим срещу несправедливостите свързани с близките и роднините на загинали в катастрофи на пътя. На мен много силно ми подейства делото за убитата Лора, при което шофьора убиец получи условна присъда. Сега това дело е подновено и призовавам съдиите да си свършат честно и почтено работата, за да могат да гледат с високо вдигнати глави родителите на Лора. Нарушителите в България са много и шофьорите са недисциплинирани. Законодателните промени доведоха до отпадането на споразуменията между съд и шофьори. По този начин се премахна една голяма несправедливост спрямо близките на загиналите по пътищата, убеден беше Цветанов.

За този четиригодишен период разсекретихме щатната численост на МВР и по този начин изпълнихме ангажимента си към закона. За първи път беше въведен парламентарен контрол върху използването на СРС-та. Имаше много спекулации, че се харчат много пари за СРС-та, но ви уверявам, че за последните 10-15 години, бюджета за СРС-та винаги е бил един и същ. За 2012 г. имаме намаление с 22-23% на СРС-тата, разкри Цветанов. Относно формирането на бюджета на МВР мога да кажа, че ние се фокусирахме главно върху европейските средства отпускани на България. За 2012 г. сме усвоили 240 милиона лева, а за 2013 г. е предвидено да се усвоят близо 280 милиона лева. Сами си направете сметката, колко полезни са тези средства за бюджета на МВР. Всичко това доведе до връщането на доверието на европейските ни партньор. Работим изключително добре с Европол и обема информация, който обменяме е нараснал неколкократно.

Няма как да не споменем знаковите полицейски операции, които бяха извършени през последните четири години. Аз се чувствам горд от работата на колегите. Най-важното е, че тази група, която отвличаше в България, вече не съществува. Когато ги задържахме аз бях най-гордият министър на вътрешните работи. Бях горд от дейността на всички екипи и служители на МВР, обясни Цветанов. Делото "Килърите" също премина в политическо говорене, защото ние не знаехме, че някои партии са ползвали участници в тази престъпна група. Искам да благодаря на колегите от ГДБОП са страхотната работа, която свършиха по тази операция. Никога през тези четири години не съм бил насочен срещу някоя политическа партия. Смея да твърдя, че в България не е имало полицейщина, както твърдяха през цялото време БСП. Всичко съм правил в името на държавността и реда в държавата. Въоръжените грабежи по пътищата също бяха голям проблем. Първите ми срещи с чужди посланици бяха именно на тази тема. Когато заловихме "Крокодилите" в края на 2009 г. въоръжените грабежи спряха, похвали се Цветанов. Никога не ми е минавало през главата да спра разработка срещу служители на МВР, които са замесени в престъпни групи. Малко хора са имали смелостта да направят това, което свършихме ние, като работа срещу такива хора.

С европейските ни партньори свършихме много успешна работа. Тя е свързана с разбиването на редица наркоканали и задържането на тонове наркотици по границата ни. Разбихме много печатници за фалшиви банкноти. Арестите на знакови фигури от сенчестия бизнес също спомогна за връщането на доверието на чужди служби в МВР. Мога да дам пример с Евелин Банев-Брендо. С неговият арест върнахме доверието на италианските карабинери в българските служби, похвали се Цветанов. Разбити бяха много канали за контрабанда. Справихме се с мафията, която се занимаваше с източването на ДДС. Откликвали сме на всички сигнали на хората, които се оплакваха, че в България няма държавност и сме се стремили да помогнем на всеки засегнат от действията на престъпните групи, обясни Цветанов.

За тези четири години се справихме и с няколко изключително неприятни природни бедствия. За земетресението в Перник, държавата даде над 20 милиона лева и положихме максимални усилия да помогнем на всички засегнати. Наводнението в село Бисер също беше труден момент, но с цялата сила на държавата успяхме да градим наново. Сега виждам пострадалите хора една година по-късно и им обещавам, че с всички усилия ще се борим да изградим селото така, както беше преди наводнението, обеща Цветанов. Искам да спомена едно нещо на края. Искам да благодаря на всички, които се намират тук и по някакъв начин са станали жертви на престъпления. Трябва да им кажа, че всичко, което сме правили през тези четири години е било в тяхно име и в името на всички пострадали, завърши Цветанов.