Марин Райков е новият министър-председател на България. Това обяви президентът Росен Плевнелиев преди минути. На 15 март Плевнелиев ще разпусне Народното събрание.  Посланикът ни в Париж Марин Райков освен премиер на служебното правителство, ще бъде и министър на външните работи в служебния кабинет.


„Не съм допускал влияние от никой, не съм гледал партийната окраска. Вярвам, че служебният премиер трябва да бъде добър дипломат – да чуе всеки, но и да бъде чут, да бъде умерен, разумен, компетентен“, изтъкна Плевнелиев.


„От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство. В трудните моменти служебните правителства са успокоявали нацията, задавали са правилната посока за излизане от кризата, вярвам, че и сега ще бъде така“, каза Плевнелиев при представянето на служебния кабинет.


Марин Райков - министър-председател и министър на външните работи.


Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.


Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.


Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.


Драгомир Йорданов, министър на правосъдието.


Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните.


Калин Христов, министър на финансите.


Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.


Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката.


Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.


Петя Първанова, министър на вътрешните работи.


Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта.


Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.


Тодор Тагарев, министър на отбраната.


Владимир Пенев, министър на културата.


Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.


визитка: Марин Райков е роден във Вашингтон, САЩ, на 17 декември 1960 г. Син е на Райко Николов. По онова време баща му започва своята дипломатическа кариера като прес- и културно аташе в българското посолство в САЩ. 


През 1984 г. завършва Международни отношения в Университета за национално и световно стопанство (тогава все още ВИИ „Карл Маркс”)


През 1987 г. започва работа в отдел „Страни от Югоизточна Европа” на Министерството на въ6ншните работи. 


От 1992 до 1995 г. изпълнява длъжността първи секретар на посолството на България в Белград, Сърбия. След като мандатът му изтича, започва работа в направление „Права на човека” към външно министерство и е зам.-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург. 


През 1998 г. влиза в политиката, избран е за зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Основно се занимава с проблемите на политиката на Балканите. 


През 2001 г. е избран за извънреден пълномощен посланик на Р България във Франция, като впоследствие съвместява длъжностите на представител на България в ЮНЕСКО и в постоянния съвет по Франкофония.


От април 2005 до юни 2009 г. работи „Външнополитическа координация и планиране” към Министерство на външните работи. 


През 2009-2010 г. става зам.-министър на външните работи в кабинета на Бойко Борисов, а след това е изпратен като посланик на Р България във Франция.


Марин Райков преподава „Дипломатическа практика” в Нов български университет. Член е на Съюза на българските журналисти и на Асоциацията по международно право. 


Владее френски, английски и руски език. Женен е с две деца.