Уважаеми дами и господа, областни управители, искам да ви поздравя с добре дошли на тази среща, която е с оглед организиране и провеждане на предстоящите парламентарни избори. Знаете много добре, че за 1 път се провежда подобно съвещание у нас, значението на този диалог е съществено поради няколко причини, произтичащи от закона и специфичната ситуация, свързана със социалния климат в страната ангажименти. Това заяви служебният премиер на страната Марин Райков при започване на срещата му с областните управители, предаде репортер на novini.bg.

Той отправи към тях един апел, който по думите му е и личен: „Не държа вие да забравяте кой ви е назначил, но искам от вас да имате предвид кой е човекът, с когото трябва да работите. За първи път се организира борд съвместно с вас, в който ще влязат неправителствени организации, с които ще се следи за организирането на честни и прозрачни парламентарни избори.

Райков се обърна към областните управители и с един практически апел, който е ясно адресиран. „Искам да възстановим и изградим доверието ви. Моля ви, всеки един от вас да вземе решение, особено тези, които имат партийни и организационни функции и в началото на кампанията да излязат в отпуск и да преосмислят ангажиментите си. Отправям ясно послание да бъдете безпристрастни“, каза още временният премиер. Вторият практически апел бе те да се запознаят внимателно с приоритетите на служебния кабинет.

На брифинг след срещата премиерът заяви, че няма да бъдат сменяни областни управители, като посочи, че се надява те да не го подвеждат. Райков съобщи, че стенограмата от днешните разговори ще бъде оповестена публично. "Подготовката за изборите върви добре. Ще гарантираме честни и демократични избори", каза той. От думите на премиера стана ясно, че на срещата областните управители са поели ангажименти да работят по темата със социалната солидарност. Министър-председателят е изискал да работят така, че областните администрации трябва да бъдат максимално отворени към обществеността.

Искам областните управители да са максимално отворени към медиите и обществеността. Избрах да им гласувам доверие, смятам че съм прав и очаквам стриктно да се  придържат към указанията, които им дадох. Получих уверения от областните управители, че тези, които искат да запазят партийните си функции или тези, които ще са  координатори на съответна политическа сила, ще се оттеглят в отпуск, каза още Марин Райков. Областният управител на София -град Данаил Кирилов ще излезе в отпуск за изборите, съобщиха от МС.  Областните управители са уверили премиера, че обикновените  граждани не споделят притесненията, тиражирани от някои  политически сили, че изборите могат да бъдат манипулирани.  Грижата ми ще бъде да препотвърдим тази нагласа, подчерта  Райков.

На срещата е присъствала и Красимира Медарова, председател на ЦИК.