Знаете, че няколко дни запазих мълчание по определени теми, които бяха в центъра на общественото внимание. Това каза на пресконференция днес служебният премиер Марин Райков.

Навлязохме в Страстната седмица и искам да вярвам, че тя няма да донесе нови сътресения на българската демокрация, добави той. Моето правителство пое ангажимент, че ще направим честни и демократични избори. Ние можем да направим условия за честни избори, но можем ли, при условие, че някои политически сили хранят обществото със скандали. Честните избори зависят и от политическите партии.

Българската демокрация боледува, българските политически партии генерират скандали, а не решения за излизане от политическата, социалната и икономическата криза, заяви Райков. Ние обещахме, че ще успокоим обществото и хората се прибраха от улиците, но не простиха, не забравиха, а само дадоха шанс на политическата класа. От нея те очакваха решения, а не скандали. Политическите сили са склонни да генерират скандали, а не проекти за излизане от кризата. Аз лично не приемам този подход за конструктивен, каза премиерът Марин Райков. Той увери, че правителството ще изчисти лицето на МВР.

Разследването на прокуратурата ще продължи по обективен начин, каза министър-председателят. Той заяви, че препоръките на главния прокурор Сотир Цацаров ще бъдат взети под внимание. Министърът на вътрешните работи изпраща ясно послание за прозрачност и откритост на МВР, защото това е институция, която ще продължи да бъде един от стълбовете на законите, на демокрацията, ще продължи ефикасно да брани сигурността на гражданите. Аз поех ангажимент да не допусна МВР да бъде пренесено в жертва на общата атмосфера, свързана с предизборния период. Независимо от генерираните скандали, сме на път да направим това, посочи Райков.

Прокуратурата не се е превърнала в част от изпълнителната власт, нито обратното. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров. След като излязоха резултатите от проверката на прокуратурата на МВР, бяха повдигнати обвинения. Предвиждат се промени в Закона за СРС, Закона за МВР и други, които касаят режима на прилагане на СРС-та. Броените дни до предсрочните парламентарни избори могат да ни донесат нови и нови нечисти скандали, каза главният прокурор.

Един от най-важните резултати от проверката е препоръката в доклада към служебния министър. Тя касае незабавно приемане на правила относно прилагане на тази техника. Те са гаранция за защита на гражданите и преграда срещу нарушенията на закона, посочи Цацаров. Министърът на вътрешните работи Петя Първанова е създала работна група, която е изготвила проектни планове. Важна е общата воля за работа и създаване на писмени правила, където до този момент не са съществували. Действията на българската прокуратура не могат да бъдат класифицирани като тежък удар върху системата на МВР, или като голям плюс в борбата с организираната престъпност. Нарушенията на закона не са повод за негативна оценка за целия личен състав в министерството. На престъпността се противодейства само чрез закона, заяви Цацаров.

За да могат гражданите да следят работата на МВР отблизо, от вчера на сайта на министерството излиза нов бюлетин: "Дейността на министерството в цифри", каза министърът на вътрешните работи Петя Първанов. Работи и гореща телефонна линия за сигнали за нарушения. Създадохме организация за ротация на полицаите в избирателни райони. Ние работим ежедневно с прокуратурата, заяви Първанова.

МВР е един от стълбовете на държавността. Има над 50 000 достойни професионалисти, които работят всеки ден за защита на гражданите, техните права и обществения ред. Независимо от скандалите, продължават достойно да изпълняват своите ангажименти и задължения. Институцията работи с наслагващо темпо, каза още Първанова. Тя призова обществени личност да спрат с коментарите във връзка с незаконното подслушване.

Има висящо наказателно производство и по силата на закона, прокуратурата има право да коментира този въпрос, ако прецени. Всичко останало вреди на имиджа на министерството, заяви Петя Първанова. Според нея важна задача пред министерството е да осигури нормалното провеждане на изборите в съдействие с другите институции.

Благодаря на г-н Цацаров за готовността му да възобнови разследването на потъването на българския кораб „Хера” през 2004 г., каза министър-председателят Марин Райков. На 13 февруари 2004 г. на входа на Босфора в акваторията на Черно море потъна българският кораб „Хера”. При моето последно посещение във Варна, имах възможността да се срещна с един покрусен баща, загубил своя син, който продължава да очаква отговори, които не идват. Аз обещах, че ще направя всичко възможно българската държава да съдейства за намиране на тези отговори. В началото на 2010 г. имах настойчиви разговори с нашите турски партньори, настоявайки за повторна проверка и да създадем условия за намиране на отговори. С г-н Цацаров обменихме виждания по тази тема, посочи Райков.

Това дело през 2010 г. е било прекратено. Благодаря на г-н Цацаров за готовността му да възобнови това разследване. Това е важно послание към българската нация. България търси отговор на всеки подобен случай. Когато се случи подобно нещастие, всеки български гражданин зад граница и семейството му имат право на отговор, каза още премиерът Марин Райков.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че потъването на кораба обуславя разследване, което се извършва по пътя на международната правна помощ. „Хера” се намира на 74 м дълбочина, на мястото на потъването. Последният контакт с турските власти е през 2010 г. Тогава на среща турските власти заявяват, че няма да допуснат кораб на българските военноморски сили да направят оглед на потъването, както и, турска техника да извърши този оглед. Действаме в пълна координация с Министерство на външните работи, каза още главният прокурор.

Не очаквайте от мен да давам оценка на своя предшественик, защото тази оценка би означавала, че влизам в предизборната кампания с мнения, които могат да повлияят. В случая става дума за един запис. Не съм присъствал на този разговор, не зная дали е бил в този вид, ако става дума за запис без негово съгласие, смятам, че тук е по-големият проблем. Това каза министър-председателят Марин Райков, помолен за коментар на изказванията на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

Всеки гражданин има право на това да не бъде подслушван. Този тип практики са недопустими. В конкретния случай жертва на подобни практики е станал бившият премиер, добави Райков. Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че Бойко Борисов ще бъде изслушан, когато прокуратурата прецени, ще се търси източникът, който е публикувал, ще се снемат данни.

Главният секретар на МВР е представител на професионалната прослойка на МВР. Той е движен от желанието да защити своите колеги. Неговите коментари не трябва да минават определени граници, вярвам, че ще намери добрия тон, каза още Райков. По думите му всички институции на държавата в момента работят заедно, решени да открият истината, да идентифицират проблемите, да накажат провинилите се.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова каза, че годишният бюджет на дирекция СДОТО е около 20 милиона лева. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че едното заключение на прокуратурата е за необходимост от образувание на наказателно производство. Имаме препоръка за създаване на норми за използването на специалната разузнавателна техника. До няколко дни препоръките ще станат факт. По този начин мобилната техника ще бъде разписана с написани правила. Необходими са експертни действия на прокуратурата за промени в законите, добави Цацаров.

Очаквайте подробности.