"За мен има само един негативен сценарий и това е сценарий, при който политическата сила, която губи, оправдава това с манипулации."

Това каза служебният министър-председател и министър на външните работи Марин Райков след срещата си с лидера на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев.

Служебният премиер се обърна към червения лидер с думите: "Вие засегнахте и темата за т.нар. наследство. Отправихте призив да направим оценка на това, което сме наследили. Няма да скрия от вас, че това е призив, който напълно разбирам, но не непременно ще последвам този призив.

Политическа оценка на правителство на г-н Борисов няма да даваме, но искам да ви успокоя - ние няма да даваме политическа оценка и на вашето правителство. Ние ще се стремим да работим по начин, по който никой да не се усъмни в нашата безпристрастност", каза Райков. Ревизия на всички министерства поиска лидерът на БСП Сергей Станишев от премиера Марин Райков. България се нуждае от правителство, което ефективно ще реши проблемите на гражданите, нуждае се от честни избори, заяви той след срещата си с министър-председателя. Соцлидерът настоява да се ограничи влиянието на зам.-министрите от предишния кабинет, за да няма съмнения.

Станишев сподели с премиера притесненията си, свързани с работата на МВР. Цветан Цветанов продължава да бъде ефективно контролиращ МВР - няма как при това ръководство, да се гарантира честността на изборите, смята той. Подкрепих идеята на министър-председателя за своеобразен граждански борд. В него трябва да присъстват сериозни неправителствени организации, които са се занимавали с наблюдение на изборите, каза още Станишев.

Райков обясни, че няма да послуша всички съвети на соцлидера. По отношение на зам.-министрите той каза, че няма да ги гони. Но допълни, че ако не си вършат работата или някой министър не иска да работи с тях, ще бъдат помолени на напуснат. Няма да има хаотични импровизации и капризи, каза още Райков.