Днес се състоя първото заседание на Министерски съвет. Бяха засегнати някои рутинни въпроси. Ще продължим да се придържаме към прозрачността в нашата работа. Това каза служебният премиер Марин Райков на пресконференция днес.

Проведох разговори с някои от лидерите на политическите партии, предстоят такива и с други. Подписах писма до всички политически партии да ми направят предложения в писмен вид за неправителствените организации и конкретни наблюдатели, които да участват в гражданския борд. Очаквам от тях да получа отговор, заяви служебният премиер.

На въпрос дали повече се приказва, отколкото се действа и дали са говорили по пакет социални мерки и какви ще са те, Райков заяви, че на този етап са концентрирали своите усилия върху всички предпоставки за създаване на този борд, както и върху решаване на проблемите в енергетиката и намаляване на цената на тока.

„Много важно за мен е да се обърна с лице и да заявя, че цената на нашите държавни облигации се качва и рисковата премия пада. Това са първите резултати от управлението през първите дни. Ние внушаваме на партньорите, че няма никакъв шанс това правителство да поеме авантюристични стъпки и сме ангажирани да направим един много задълбочен анализ за евентуалните резерви, които биха могли да се появят в бюджета, който наследяваме. На този етап се очертава една хипотетична възможност да има минимален резерв.

Усилията ни ще бъдат насочени към три целеви групи – програми за заетост т.е. безработните, на второ място – децата с увреждания и на трето място – лицата, на които е отказа целева помощ за отопление заради това, че доходите им надвишават административния праг с малко. Това са тези групи, за които търсим възможност за подпомагаме чрез този първи пакет от мерки, към които се стремим. Предприехме една ревизия по цялата верига на ценообразуване в енергетика. Тези проблеми са част от това, че страната ни не е изпълнила много от препоръките на ЕС. Либерализацията на енергийния пазар дава отговор до голяма част от въпросите, които засягат гражданите, каза още той.

Вицепремиерът Диана Костадинова заяви, че са поели ангажимент от първия ден на мандата на служебното правителство за определяне на целеви групи, върху които трябва да се фокусира правителството. Тези предложения ще бъдат разгледани от Националния съвет за тристранно сътрудничество. "Очакваме всички организации да депозират своите предложения. Основният ни акцент ще се програмите за заетост, както подчерта и премиерът. При раздаването на енергийните помощи много хора надскачат административната летва със стотинки или малко повече, бихме могли да ги подпомогнем."

Райков обяви, че ще дава пресконференция всяка сряда след заседание на Министерски съвет.

Финансовият министър Калин Христов заяви, че от икономическа гледна точка логиката за определянето на тези целеви групи е много проста – избират се най-уязвимите групи и програмите, които имат най-голямо влияние върху живота на хората и на върху икономиката. Трябва да запазим стабилността на държавата, допълни още Христов.

На въпрос от колко души ще е съставът на гражданския борд и как ще бъдат подбирани те, Марин Райков заяви, че няма да се поставя лимит на субектите, които ще участват в него. Очаквам от партиите да кажат кои са неправителствените организации и конкретни наблюдатели, които биха искали да видят в този борд. Аз ще се съобразя с тях, нямаме нагласа да затваряме вратата пред участници, на които държи голяма част от обществото, допълни той.

Райков коментира скандала с проф. Константинов и изказването му, че той би направил всичко възможно Тройната коалиция да не дойде отново на власт, с думите, че не поставя под въпрос нито личното достойнство, нито интегритета на професор Михаил Константинов. „Той е човек с невероятни качества и заслужава уважение. Изборът за преброител е регламентиран по един определен начин. Предстои да бъде проведен конкурс и до 26 март трябва да получа кандидатурите“, уточни служебният министър – председател.

Поели сме ясен и безусловен ангажимент да спазваме бюджета, а той предвижда фискалният резерв в края на 2013 да е 4,5 млрд. лева. В края на март 2013 година е в размер на 4 млрд. лева и превишава депозита на Сребърния фонд, а именно 2 млрд. лева. Няма никакво основание да се спекулира със състоянието му, каза още той.

Райков бе категоричен, че няма да взимат заем от 1 млрд. лева.

Министърът на финансите Калин Христов заяви, че ще запази практиката за публикуване на данни, но заяви, че бюджетът, който е приет, може да бъде изпълнен. Няма индикатори, които да показват, че той не може да бъде реализиран или наличието на някакви фактори, които да забавят това изпълнение, категоричен е той.

Регионалният министър Екатерина Захариева заяви, че ще се представят договори, които да защитават правата на потребителите. Проверка на веригата се налага, за да се види къде и дали е възможно да има някакви резерви и как се формира цената на тока. Искаме да се направи анализ върху дейността на ДКЕВР и да разберем дали регулаторът дефакто може да осигури независим регулационен пакет. Райков допълни, че би желал КЗК да се самосезира и да каже кои са монополистите и какви картелни споразумения съществуват.