На извънредната сесия, свикана на 20-ти март, кметът Георги Георгиев предложи да бъде отпусната еднокатна финансова помощ за Великден и Коледа на възрастни хора от Община Ботевград, навършили 65-годишна възраст към 5-май тази година. Дебатите по докладната продължиха близо два часа. Изказвания бяха направени и от граждани, обединени в организацията на протестиращите - Комитет на гражданите от Ботевградска община /КГБО/.


Пръв думата поиска съветникът Иван Гавалюгов. „Никой тук не оспорва тежкото положение, в което се намират възрастните хора в България. То не е от днес, от две или пет години. Ето защо предложението на общината за отпускане на финансова помощ е добре дошло за тях. Безспорно тя няма да им реши проблемите. Образно ще каза, че хората биха били доволни и на пет лева, но и 105 лева няма да им оправят положението. Те ще закърпят някоя дупка в доста изтънелия им бюджет. Така че в това отношение общината може да бъде поздравена за това, че иска да помогне на част от населението в Ботевград и селата”, каза Гавалюгов. Той постави няколко въпроса на кмета Георгиев: „Как бихте отговорили на обвиненията на една част от населението, поне моите впечатления са такива от лични разговори, че този жест на общината към най-бедната част от населението, именно възрастните хора като цяло, не е част от една скрита предизборна агитация? Само преди месец ние приехме бюджета, в който не са залегнали средства за тази цел. Ако тогава бяхте предложили това нещо, мисля, че тези съмнения нямаше да почиват на никаква основа. Тези 400 000 лева обаче не са заложени в социалната програма на общината. Следващият ми въпрос е откъде ще бъдат осигурени тези средства? В същото време на една от предишните сесии Вие казахте, че общината няма възможност да осигури 15 000 лева за изплащане на обезщетения на шестима пенсионирани служители и работници от общинските бюджетни структури. Ние гласувахме докладна за отпускане на около 33 000 лева и Вие казахте, че общината няма възможност да осигури тази сума и за това тя ще бъде отпусната след 1 август. В един момент ни се предлага да гласуваме спешно социална помощ на определена група от населението. Според мен, за да разсеете част от съмненията, че това е предизборно мероприятие с общински средства, мисля, че е правилно и редно средствата, които ще гласуваме тази вечер, да бъдат отпуснати не за Великден, а за 24 май, т.е. те да бъдат отпуснати за първия празник след изборите. Така ще докажете, че това не са предизборни номера. Вие казвате, че не участвате в тези избори, но все пак сте издигнат от партия, която до скоро управляваше и е един от сериозните кандидати да поеме властта след тези избори. Още повече, че Вашият син е един от нейните кандидати за народни представители. Затова съм длъжен да Ви задам тези въпроси.”.


В отговор Георги Георгиев заяви: „Изборите и партиите не ме интересуват. Аз бил кандидат за кмет и от ДИБО, и от НДСВ, и от ГЕРБ. След години, ако реша, мога да изляза като кандидат от други партии. Основните аргументи да внеса това предложения са няколко. Виждам, че тук има представители на Инициативния комите, под чието ръководство преди 20-30 дни ботевградчани изразиха някои свои мнения по въпроси за живота в страната през последните години. Както в Ботевград, така и на други места в страната хората от улицата се опитаха да подсетят управляващите да обърнат малко повече внимание на хората. Но ние водим и продължаваме да водим активна социална политика. Другият мотив е, че има два големи православни празника за българския народ. Това са Великден и Коледа. Ние искаме на тези празници, макар, че с 30 лева няма да прехраним хората, да им дадем възможност да си помогнат, като си купят по 20 яйца – 2 лева, ако са по 10 стотинки, 1-2 кг. месо, козунак и други продукти.
През следващите 20 дни общината ще има възможност да направи една компенсация от 1 200 000 лева. Няма да кажа откъде ще дойдат тези пари по една единствена причина – докато кметът прави нещо, 96 се радват, а останалите 4 – злобни, завистливи, даже бих казал неграмотни и некадърни, се чудат как да го спънат. Нишите думи няма да останат висящи във въздуха. След като ОбС подкрепи това предложения, 6000 жители на 65 години и над тази възраст ще получат финансова помощ за Великден, а за Коледа техният брой ще бъде 6 220. За тях са предвидени общо около 400 000 лева.”.


„Смятам, че финансова подкрепа трябва да получат и пенсионерите по болест за сметка на работещите пенсионери. Защото всички знаем, че има много работещи пенсионери”, предложи Яница Шопова.


„Много хора очакваха Коледни добавки от правителството, но не получиха такива. Може би тогава общината трябваше да помогне на възрастните хора. Все пак приветствам предложението. Нека хората да вземат парите, но да не продават гласа си за 30 лева, а да гласуват за когото трябва”, каза Цеца Христова.


Съветникът Христо Якимов предложи да се отпуснат средства за всички пенсионери в Община Ботевград, с изключение на онези, които работят по трудов договор. Сумата да бъде увеличена от 30 на 50 лева и да бъде изплатена за Великден. Той предложи още да отпадне изплащането на финансова помощ за Коледа, като се аргументира така: „Наближават избори, може новото правителство да предвиди средства за коледни добавки тази година.”.


„Според правилника на ОбС, вносителят трябва да посочи откъде ще дойдат парите за финансовата помощ. Това обаче не ни се съобщава, защото едва ли не ние ще започнем някаква подривна дейност”, каза д-р Марияна Горгачева. Тя призова финансистите на общината да отговорят откъде ще дойдат парите.


„След като кметът е осигурил тези средства, аз предлагам през април той да внесе в ОбС докладна за актуализация на бюджета”, каза Николай Живков.


Думата за мнения по докладната поискаха и граждани. Антон Стоянов – общински съветник в предишния мандат, определи предложението на кмета като проява на дискриминация. Той каза, че има нуждаещи се хора и под 65 годишна възраст, които имат право на помощ. 


„Дискриминация има и по отношение на говоренето. Едни разполагат с микрофон, а други не. Едни се прекъсват, а други се остават да говорят. Тук има адвокати. Нямам представа до колко са запознати със закона за дискриминация на гражданите. По какви параметри гражданите могат да бъдат дискриминирани – възрастови, полови, етнически. Запознайте се със Закона и си помислете това решене, което ще вземете, тъй като кметът е убеден, че ще гласувате „за”, доколко ще бъде законосъобразно. Вашите решения могат да бъдат върнати от по-горна институция за преразглеждане. Могат да бъдат сезирани съответните органи. Има омбудсман, има областен управител, има съд. Тук разгледаният показател – 65 години, като критерий за отдаване на помощ, е чиста дискриминация. Не знам как работи тази администрация, след като кметът каза, че ще са необходими 30 дни, за да се проверят регистрите за това кои хора са достигнали 65-годишна възраст. Но на администрацията това й е работата – да проучва и във всеки един момент да дава коректна информация за тези неща. Какви хора живеят в тази община, а до Коледа колко ще починат – някои знае ли?!  Това не се знае. Моето предложение като гражданин е да се дадат помощи на всички пенсионери, за да няма конфликт между тях. И това да стане след изборите – на 24 май”, каза Ангел Ангелов от комитета на протестиращите - КГБО.


Кметът отговори, че именно това, което предлага Ангел Ангелов е дискриминационен подход. Георги Георгиев се обоснова, че записаното в докладната е съгласувано с юрист.


„Дали решението е дискриминационно, или не – това може да каже само съдът, ако то бъде обжалвано”, намеси се Стоян Стоянов – адвокат на ОбС.


Елисавета Митушева – също от комитета на протестиращите, каза: "Аз съм на 62 години и нямам право на тази помощ. Но не съм само аз. Има и други, които наистина са нуждаещи се – те как ще се почувстват?". Тя предложи помощи да получат всички пенсионери, навършили пенсионна възраст. 
 
Накрая Иван Гавалюгов допълни предложението на Яница Шопова. „Да се гласува социална помощ на обща стойност 400 000 лева, отпусната на два пъти – към 24 май и към 25 декември. Помощта да бъде разпределена между всички пенсионери в Община Ботевград, независимо от основанието за пенсиониране.”.


Предложението му обаче не събра достатъчен брой гласове. Против гласуваха съветниците от ГЕРБ и Петя Кочкова. Мариана Босовска от БСП и Милчо Владимиров от „Атака” се въздържаха. 10 съветници от опозицията бяха „за”.


Петя Кочкова даде следното обяснение за отрицателния си вот: „В никакъв случая не мога да приема, че просветния празник трябва да се свърже със възрастните хора, с цялото си уважение към тях. Възраст 65 годни не е обида, тай като това е един естествен биологичен процес, доказан в науката и в практиката. Така че възрастта 65 години не е нито дискриминация, нито обида. Социално слабите, които са при нас, са хора с четвърти клас и нямат основно образование, хора – здрави, млади, които идват и попълват молби за социални помощи. Аз ги съветвам да отидат в средните училища, да си подадат документи и да завършат задочно поне средно образование. Да не чакат някой да ги храни. Затова съм против социално слабите да бъдат подпомагани по този начин. Те са достатъчно подпомагани от държавата. Другото, което е, ако застъпим пенсионерите - пенсионери има и на 40 и на 45 години. Те са в активна възраст и повечето от тях работят. Това, което ме учудва, е страната на г-н Ангелов. Протестите са за някакви по-добри условия за живот. В същото време се предлага нещо добро, а Вие не сте съгласни. Това доказва, че тези протести бяха в голям разнобой. Затова и хората не се обедниха, защото всеки ден се меняха и исканията, и позициите.”. 


На гласуване бе подложено и предложението на Христо Якимов – от собствени приходи на общината да се отпуснат по 50 лева на пенсионерите за Великден и за Коледа, с изключение на онези, които работят по трудов договор, но то също не беше прието.


"За" предложението на Георги Георгиев гласуваха 24 съветници, а трима въобще не участваха в гласуването - Марияна Горгачева, Яница Шопова и Иван Гавалюгов. Градоначалникът обаче поиска то да се прегласува, като направи едно допълнение към него – финансова помощ за възрастните хора, навършили 65 години, да се отпуска всяка година до края на мандата. Съветниците от опозицията възразиха, че прегласуването е в нарушение на правилника на ОбС. Георги Георгиев заяви, че ще внесе новата докладна на редовното заседание на 28 март. Тогава ще бъде обсъдено и предложението му общината да поеме 50 на сто от таксите за детски градини.