Тази вечер в зала „Орханиец” на Исторически музей - Ботевград бе представена книгата „Момчето с побелелите коси” в памет на Иван Стамболиев. Неин автор и съставител е Стоян Михайлов. Проявата се посвещава на 100 години от ссмъртта на Стамен Панчев, които се навършват на 23 март.


Представянето започна с поздрав към всички присъстващи, отправен от вокална група „Романтични сърца” от с. Скравена. Те изпяха две песни по текстове на Иван Стамболиев и музика на Димитринка Михайлова – „Химн на Скравена” „Как дълго те търсих”. Таня Банкова прочете няколко от най-хубавите стихове на Иван Стамболиев – „Дъбът”, „Майките”, „Не си отивай доброта” и „Чудо”.


„В лицето на Иван Стамболиев ние имахме един деец с огромни заслуги в развитието и обогатяването на духовният живот на Скравена и Ботевград. Също така той има  определени заслуги и за развитието на естетическия живот на национално ниво” – каза при представянето Стоян Михайлов.


Десислава Иванова разказа свои спомени от първата си среща с Иван Стамболиев. „Гордея се, че го познавах. И днес, отвъд времето му благодаря. Щастлива съм, че отново разгръщам написаното от него. Нека всеки се докосне сам до това вълшебство!”, каза тя.
 
„Отворете неговите книги, той е там, и вечно ще бъде с нас!”, призова Богдан Толев, един от секретарите на Съюза на независимите писатели в България и член на Управителният съвет на организацията.


Представянето продължи с дискусия и въпроси към съставителя на книгата.


Да си спомним за Иван Стамболиев


Роден е на 22.02.1932 г. в с. Скравена, Софийска област. След завършване на средното си образование в Ботевград е приет за студент по специалността български език и литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където се дипломира през 1955 година. Работил е като гимназиален учител в град Роман и в София, а след това е бил редактор в литературните издания вестник „Пулс“ и списание „Пламък“. Публикувал е стихове, есета и очерци в местния и централен печат, член на Съюза на българските журналисти.
Починал на 22 май 2009 г.