Има някои проблеми, които са много по - важни за столичани, заяви на пресконференция Етиен Пети, председател на Борда на директорите и Главен изпълнителен директор на „Софийска вода” АД, заместник-главен изпълнителен директор на Веолия Вода Европа.

Пети определи като един от най - важните въпроси цената на водата и каква е месечната сметка, която се плаща. По думите му обаче около 60% от гражданите  не знаят това.

Етиен Пети поясни, че месечната сметка за вода се равнява средно на 2 килограма свинско месо или 4 големи хамбургера. Той уточни, че фактурата за "Топлофикация" е десет пъти по - висока от тази за водата.

Пети съобщи, че цената на водата в София е с 30% по - ниска от тази в страната.

Етиен Пети се похвали с резултатите, които са постигнати в края на 2012 година. Той заяви, че те са благодарение на усилията, които са се полагали. По думите му, само за 2 години загубите са намалели с 16 млн. куб. метра или с 3%.

Леви заяви категорично също така, че всички обществени поръчки в "Софийска вода" са абсолютно прозрачни. Той поясни, че всички обществени поръчки са публикувани на сайта на "Софийска вода". В резултат на отличната работа има спестявания в рамките на 17% през 2011 година и с 20% през 2012 година.

Леви отчете и спад в оперативните разходи с 1,3%.

Етиен Леви представи и доклад, в който се сравняват водните оператори в цяла България. Според него "Софийска вода" е с най - добра оценка в сравнение с другите оператори.

Леви заяви, че водата и ВиК - услугите са едни от най - контролираните неща в България. "Всички регулаторни органи и всякакви институции, свързани с дейността на "Софийска вода" могат да контролират дружеството и да извършват одити по всяко време на годината. Той съобщи, че за около 2 седмици се провеждат 8 одита в компанията.

Длъжник номер едно в черния списък на „Софийска вода” е държавното дружество „Врана”, което е към Министерството на земеделието и храните (МЗХ), съобщи Етиен Пети. Задълженията на „Врана” възлизат на над 1 млн. лева.

Етиен Пети предупреди, че ако –водноразпределителното дружество стане отново държавно, и „Веолия” си тръгне от България, ще настане „бедствие за държавата”.