Малко преди началото на предизборната кампания за ГЕРБ биха гласували 21,9 процента от избирателите, а за БСП - 17,4 на сто. Това показват данните от национално представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 22-27 март.

Електоралната битка между двете основни политически сили  остава в полза на доскорошните управляващи, отбелязват от  агенцията. Спрямо януарското проучване на "Алфа Рисърч", ГЕРБ увеличава преднината си от 2 на на 4,5 процента. Най-силен ръст бележи "Атака" - от 1,9 на 5,5 процента. ДПС запазва в общи линии позициите си (4,8 на сто), тенденцията обаче е на спад в подкрепата му спрямо парламентарните избори през 2009 г.  "Движение България на гражданите" също губи привърженици - от  5.6 на 3.9 процента, но има сериозни шансове да бъде петата  партия в 42-то Народно събрание. Две политически сили -  ДСБ-"Единство" (1.8 процента) и НФСБ (1.6 процента) на създателя на СКАТ Валери Симеонов, са с най-голям потенциал да атакуват  4-процентовата бариера, особено при по-ниска избирателна  активност, посочват от "Алфа Рисърч".

Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14  процента желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. 28 на сто от избирателите все още не са решили дали и за кого  да гласуват, а това може да предизвика редица изненади по време на кампанията, сочат данни от проучването. Въпреки утихването на протестите в страната и появилите се  разцепления в редиците на гражданските движения, българското  общество запазва значим протестен потенциал, отчитат  проучването. 55 на сто от анкетираните одобряват изцяло "гласа на улицата", 38 процента - частично. 36 на сто декларират  готовност да излязат на протест. Внушително мнозинство от 92 процента застава зад искания с икономическа насоченост. Много  по-нисък (20 на сто) е делът на онези, които подкрепят разнопосочните политически искания. Респективно, протестни партии, които поставиха в центъра на посланията си икономическите проблеми, отбелязват електорален ръст през последните месеци, за разлика от онези, които заложиха на чисто политически акценти, посочват от "Алфа Рисърч".

Усилията на президента по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията се оценяват  позитивно, показват данните от изследването. Към момента Росен Плевнелиев е най-одобряваният български политик (32 процента  положителни оценки срещу едва 19 на сто отрицателни), запазвайки позициите си отпреди политическата криза. Разпуснатото 41-во  Народно събрание си отива с 9 процента одобрение и 60 на сто  неодобрение за цялостната си дейност.

Според проучването служебният министър-председател Марин Райков е слабо познат, мнозинството от хората нямат мнение за  дейността му. Сред останалите положителните оценки за него преобладават в съотношение 2:1 над отрицателните (17 процента  към 9 процента). За разлика от политиците, на значителна подкрепа са радва новият български патриарх Неофит - 42 процента от българите имат надежда, че той ще има по-активно отношение  към случващото се в страната, сочат данните.

Изследването няма външен възложител. Реализира се със  собствени средства на "Алфа Рисърч" и е публикувано на нейната интернет страница, посочват от агенцията.