Треньорът на Балкан Ацо Тодоров сподели мнението си след победата на тима му срещу Лукойл Академик в Правец. Въпреки че мачът бе без значение, тимът от Ботевград записа голямо постижение, след като излезе с положителен баланс 2:1 победи от срещите с шампионите в редовния сезон – нещо, което никой не успя да направи в последните сезони.


- Как така бихте два пъти Лукойл през този сезон?


- Винаги чувството да биеш Лукойл Академик е по-различно от победа срещу някой от другите отбори, даже и Левски. Накрая на сезона обаче не се броят победите срещу Лукойл, а това докъде си стигнал. Ако не успеем да стигнем до полуфинал, тези победи срещу шампионите няма да имат никакво значение. Кой ще ги помни?


- Докъде може да стигнете в плейофите и добре ли е това, че няма как да се срещнете с Лукойл до финала?


- Независимо дали играем срещу Берое или срещу Черно море, чиято форма също върви нагоре, ни предстоят трудни мачове. Не искам аз и моите играчи да мислим за Левски, преди да сме преминали първия съперник. Сега единственото важно е да се опитаме да вземем две победи без значение от разликата. 


- Имате доста победи над шампионите. Каква е формулата?


- Когато играеш срещу Лукойл, разбира се, че тактиката има значение. Най-важна обаче е психологията. Подписвам се с двете ръце, че има отбори, които излизат срещу Лукойл с единствената цел да загубят с по-малко точки, и когато паднат с 10-15 т., приемат това за успех. Някои отбори имат мачовете с Лукойл за почивен ден. За това не са виновни толкова треньорите. Аз мога да повтарям на някой играч: „Ти си добър баскетболист, можем, ще победим”. Но когато той излезе, си вика: „Този какво ми говори”, няма как да стане. Основната вина е у играчите. 


- A треньорите?


- Треньорът също има значение. Вземете за пример Берое, където треньор е един роден победител в лицето на Георги Младенов. Те направиха най-силните си мачове точно срещу Лукойл. Радвам се, че тази победа срещу Лукойл не беше решаваща за класирането, защото щяха да кажат, че всичко е уредено. Сега се знае, че сме спечелили заслужено.


- Сега се вдигат и очакванията. Докъде може да стигне Балкан през този сезон?


- Миналата година на една пресконференция в началото на сезона с МЗТ Скопие казах, че целта ни е да станем шампиони (б.а. - по-късно целта бе изпълнена), и до края ми го припомняха след всяка загуба. Пред нас сега имаше цел да завършим на трето място и ние го направихме. Защото е по-трудно да завършиш трети в редовния сезон след 27 мача, отколкото след серия до две победи в плейофите. Иначе има мачове за трето място там, но аз много не ги обичам. Ще играем за победа във всеки мач, пък докъдето стигнем. Затова успехът в Правец беше важен и показа на играчите, че могат да взимат такива мачове.


източник: "7 дни спорт"