Левски спечели сребърните медали от Балканската лига по баскетбол, след като отстъпи със 79:87 (17:18, 24:15, 17:19, 5:9, 12:12, 4:14) на Галил Гилбоа в изключително емоциален мач, завършил след две продължения.


Изключителен във финалната среща беше играчът на израелския тим и най-полезен в турнира Раким Сандърс, който завърши с впечатляващите 30 точки и 17 спечелени борби. Американецът стреля при 4/9 от зоната за три точки, а от зоната под коша приключи мача с 53 процента успеваемост при 9/17. Той беше подкрепен от невероятна игра на Даган Ивзори, който пък приключи напрегнатата среща с успеваемост 75 процента от тройката при 3/4 опита.


Левски не играеше особено добре в първата част и изоставаше в резултата с една точка, но софийският гранд се мобилизира до краен предел във втората четвъртина, в която срази своя съперник с 24:15 и взе аванс от осем точки. В началото на третата четвъртина двата отбора отново заиграха с равни сили, а гостите от Израел спечелиха с два пункта и така разликата преди решителната четвърта част стана шест точки.


Големите проблеми за българите започнаха именно с първото хвърляне в последната редовна част, когато Галил влезе в чудесна серия от 8:0, докато баскетболистите на Левски не успяха да отбележат в коша на съперника близо шест минути игрово време.


Лошата серия все пак беше прекъсната и двата тима се оттеглиха за почивка и в очакване на петата част от мача.


Първото продължение започна лошо за Левски и българският тим губеше през цялото време в резултата, като малко преди края Галил дори водеше с четири точки разлика. Тогава Марко Маринович обаче взе нещата в свои ръце и в последните секунди открадна топката, след което беше фаулиран и отбеляза два пъти поред за ново равенство. Второто продължение обаче принадлежеше изцяло на отбора от Израел, който отказа Левски със серия от 14:4 точки.


"Победихме един много добър отбор и сме много щастливи, защото мачът беше страхотен. Нашите играчи се представиха великолепно срещу тима на Левски, който също заслужаваше да спечели титлата. Ние бяхме много силни в защита и атака, но най-вече играхме като отбор", каза старши треньорът на израелците Льор Любин пред камерата на БНТ.


За Левски най-резултатен беше Марко Маринович с 18 точки, следван от Младен Пантич със 17. Стрелбата на играчите  на
Константин Папазов обаче беше завършена при отчайващите 28/73опита и 38 процента.


Снимка: balkanleague.net