В момента има 133 социални обществени трапезарии. Те осигуряват храна на близо 10 000 души, от които 1200 деца. Това каза министър-председателят Марин Райков на пресконференция в Министерски съвет. Ще направим всичко възможно социалните трапезарии да не затворят, посочи премиерът.

Лансирах инициатива, която нарекох условно солидарност, и имаше за цел да се обърнем към нуждите на най-уязвимите. Немалка част от големите търговски вериги откликнаха на моя призив за подпомагане на социално слабите в България. Те предоставиха съществени дарения, приготвиха пакети суха храна с достатъчно дълъг срок на годност. Очаква се до края на работния ден тези хора, регистрирани в обществени трапезарии, да получат своите допълнителни пакети храна за празниците.

Тези вериги са „Фантастико”, „Метро”, „Кауфланд, „СБА”, „Карфур”, „Била”, „Т-маркет” и „Лидл”, посочи премиерът Райков.

Ще бъдат осигурени 75 процента безвъзмездна помощ за семейства, които желаят да санират жилищата си, но нямат възможност, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева на пресконференция в Министерски съвет. Днес Министерски съвет прие постановление, с което ще разрешим всички евентуални пречки пред това - програмата за саниране на домовете да бъде успешна. Чрез преструктуриране на бюджета на МРРБ, успяхме да осигурим средства за семейства, които имат желание, но нямат възможност да санират жилищата си. Осигуряваме 75 процента безвъзмездна помощ за тези семейства, посочи Захариева.

По думите й с тази програма ще се създаде работа за малките и средните строителни компании, които са 98 процента от строителните компании в България. Хората ще получат по-красиви, топли домове, животът на сградата ще се увеличи. Това е мярката, която ще доведе до намаляване на разхода от 40 до 60 процента за енергия, посочи Екатерина Захариева.