И днес botevgrad.com получи множество сигнали за остра неприятна миризма във въздуха на Ботевград.  Такива са постъпили и в общинската администрация. Извършена е проверка на територията на бившия завод  за тапети, при която е установено, че действително миризмата идва от този район. Съставен е констативен протокол, който е изпратен на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Това съобщи екологът на общината Ева Нишева. Тя уведоми още, че миналата седмица от фирма „Биовет” са внесли в Община Ботевград и в РИОСВ уведомление за инвестиционно намерение – монтиране на скрубер за пречистване на отпадъчните газове от трите сушилни в завода в Ботевград.  Монтирането ще започне след приключване на процедурата по издаване на становища от страна на общината и държавната структура.  


Да припомним, че миналата година живеещи в ЖК „Саранск” инициираха подписка срещу периодичното обгазяване на Ботевград, която бе изпратена до съответните институции. Също така подписи събираха лекарите от доболничната помощ и Държавно горско стопанство – Ботевград.


Във връзка с разнасящата непоносима миризма във въздуха, в началото на август миналата година общинското ръководство проведе среща с управителя на „Биовет” и с експерти от РЗИ – София и от РИОСВ – София. Тогава от фирмата обясниха, че са предприели действия за монтиране на съоръжения, които не позволяват миризмата от производството да се отделя във въздуха и че това ще стане до края на 2017 год. Тъй като тези съоръжения са били специално проектирани, обещанието за изпълнение в посочения срок не е спазено, научи наш репортер.  


Също през миналата година Регионалната инспекция по околната среда и водите – София област наложи текуща месечна санкция в размер на 5000 лева на фирма „Биовет” в Ботевград заради постоянното изпускане на непоносима миризма във въздуха.