Днес Русия и част от бившите съветски републики честват Деня на победата, с който се отбелязва 68-та годишнина от края на Втората световна война и победата над нацисткия режим в Германия.


В Москва денят бе отбелязан с парад, в който взеха участие над 11 хиляди военнослужещи, и с авиодемонстрация в присъствието на президента на страната Владимир Путин. В същото време, днес европейските държави отбелязват Деня на Европа в чест на първата стъпка към създаването на Европейския съюз, направена на 9 май 1950 година.


Събитието беше отбелязано и в Етрополе.
В 11:00 часа бяха поднесени цветя пред паметника на падналите във войните етрополци. Кметът инж. Богомил Георгиев поздрави с празника малцината присъстващи живи ветерани от Втората световна война. Той подчерта тяхното участие във войната, с което са допринесли за победата над хитлеро-фашизма и за тяхната активна самоутвержена работа в съзиданието на Родината ни след войната.
Ветераните и кметът си направиха снимка за спомен пред паметника.
След това в Клуба на инвалида имаше възпоменателно събрание-среща на ръководството на общината с участниците във войната.