Трагедията се разигра в Литаково тази сутрин. Млако след 8 часа 61-годишният Велин се залял с бензин, залял и четири от внуците си и се залостил заедно с тях  в бараката, в която живее.  Той заплашил, че ще се запали в знак на протест и безизходица. Децата започнали да плачат, многобройното семейство се насъбрало около бараката. Близките се обадили на телефон 112. На място пристигнали пожарна и полицаи. Лично началникът на полицията Христо Христов е водил преговорите с Велин, за да пусне децата. Малко след това от бараката излязал и той. „Ако беше драснал клечката, бараката щеше да изгори за 5 минути” – разказа пред наш репортер един от дежурните огнеборци.
Час след инцидента Велин разказа пред наш екип, че причината да се реши на тази стъпка станала поредната разправа срещу семейството му. Тази сутрин жена му отишла до магазина за закуски, а се върнала  с избит зъб след побой. Съпругата му била обвинена от продавачката на кварталния магазин, че Велин снощи се обадил на телефон 112 и подал сигнал, че в Литаково се купуват гласове. „Знам, че снощи в ромската махала се печаха скари и се даваха кебапчета, но аз не съм подавал никакви сигнали за търговия с гласове” – заяви пред екипа ни Велин.
Според него това е поредната проява на неприязън към неговото семейство. След като 18 години живяха в гетото на „Оборище” в Ботевград, сега са се настанили в две бараки в Литаково. Мизерията, при която живеят е отчайваща. Наред с възрастните  живеят пет от децата на Велин с техните семейства. Той самият не можа да каже точно колко е броят на внуците му.