В днешния решителен пети мач между Левски и Балкан зелените имаха страхотна възможност да станат първия финалист в  НБЛ. По-малко от три минути до края на срещата те имаха аванс от 7 точки - 73-66 (23-15, 25-12, 9-29, 23-20.


След това обаче  само за минута и половина твърде лесно допуснаха съперникът да стигне до равенство 73-73, а след това и да поведе. В решителните атаки до сирената балканци не взеха правилните решения и загубиха с 80-76. За  огромно съжаление на близо 800 техни привърженици, дошли от Ботевград да ги подкрепят.


А всичко започна много лошо за Балкан. Играчите му проспаха цяло първо полувреме, след което губеха с внушителната разлика от 21 точки - 48-27 за Левски. Те играха твърде сковано и в защита, и в нападение, като вкараха едва няколко коша от игра.


След това обаче сътвориха една вихрена трета четвъртина, която спечелиха с 29-9 и преди последните десет минути изоставаха само с 1 точка - 57-56. Зелените обърнаха резутата в своя полза в 34-та минута и за три минути доведоха аванса си до 6, а след това и до7 точки.


И настъпиха онези моменти, които едва ли ще искат да си спомнят, заради пропуснатия страхотен шанс да отидат в битка за титлата. Сега им остава утехата да спорят за бронзовите медали със загубилия  втория полуфинал между Лукойл Академик и Рилски спортист, които също стигнаха до пети мач в серията.


За Балкан Бошко Йовович изигра много добър мач и вкара най-много точки - 15, като действаше добре и в защита. С по 14 точки са Владимир Панич и Йордан Бозов, 13 има Урош Петрович.


За Левски над всички бе отново Марко Маринович, завършил с 25 точки. 14 има Неманя Протич, с 12 е Младен Пантич.


Отдавна зала Универсиада не се бе изпълвала така за баскетболна среща, може би от средата на 80-те години. Многобройните фенове на двата тима подкрепяха мощно своите отбори.


Незабравимо ще остане впечатлението и у 12-годишните момчета от отбора на Доростол Силистра. Те участват в провеждащото се в момента в столицата държавно първенство за тази възраст. Искаха да видят на живо колко много е напреднал техния съгражданин - сега играч на Балкан Станимир Маринов. За тяхно съжаление  Стамбата бе твърде пренавит, напусна за 5 фаула след едва 18 минути игра и е с актив от 6 точки.