20-годишната датчанка Емели де Форест получи най-голямата подкрепа на зрителите и на журито за песента "Only Teardrops" (Само сълзи). Общо 25 държави се състезаваха на финала на конкурса, който бе наблюдаван от около 125 милиона телевизионни зрители, отбелязва агенция Ройтерс, цитирана от БТА.


Емели де Форест изпълни любовната балада боса, в позата на русалка в съпровод на барабани и флейта, извикващи във въображението приказни образи на Ханс Кристиан Андерсен. Тя събра 281 точки. Някои журналисти определят Емели като "датската Шакира". На второ място завърши Фарид Мамадов от Азербайджан с песента "Hold me", а трета се класира Злата Огневич от Украйна с "Gravity".
До ранните утринни часове продължи празненството по случай победата на датската певица. На заключителната пресконференция Емели де Форест, без да скрива емоциите си, размаха пред журналистите официалния приз - тежка статуетка от прозрачно стъкло под формата на микрофон. "Още не мога да осъзная какво се случи", призна тя. След срещата с медиите тя се отправи в дискотеката на "Евровизия 2013", за да отпразнува успеха си със своя екип.


На страницата си във Фейсбук Емели получи поздравления от премиера на Дания Хеле Торнинг-Шмит и от лидера на опозицията, ръководителя на Либералната партия Ларс Расмусен.


В Копенхаген хиляди фенове аплодираха Емели, чието изпълнение беше излъчвано на огромен екран на централния площад.


Съгласно правилата след победата на Емили следващият конкурс „Евровизия 2014" ще се състои в Дания, но все още не решено в кой град. Експертите предупреждават конкурсът да не се организира на стадиона "Паркен" в Копенхаген, тъй като там акустиката била "отвратителна", посочва ИТАР-ТАСС.


Дания печели на Евровизия за трети път. Първата победа е в Лондон през 1963 г., а втората - в Стокхолм през 2000 г.