Старши треньорът на Балкан Александър Тодоров се завърна в Ботевград, след като непосредствено след третия мач с Рилски спортист си замина за Скопие. Пред камерата на Телевизия Ботевград той направи оценка на изминалия сезон на Балкан. След среща с ръководството на клуба той вече обмисля селекцията на отбора за следващия сезон.


Каква е оценката ви за представянето на Балкан в току-що завършилия сезон?


Това бе един сезон, преминал през постоянни приливи и отливи. Лично аз с моите амбиции като треньор съм абсолютно недоволен. Можем да открием и много положителни неща по време на първенството. Но тъй като не успяхме да се класираме за финал след петия мач с Левски, лично аз си давам лоша оценка. Защото това бе една от целите, с които дойдох в Ботевград - за тези шест месеца да подготвя отбора да играе финал.


Загубихме и третия мач за бронзовите медали с Рилски спортист, в който не можахме да се противопоставим на съперника. Напрежение ли имаше, скованост или нещо друго?


Вече имах възможност да кажа какво мисля за мачовете за бронза. Аз исках да спечеля тази среща много повече заради някои мои лични отношения със Самоков, отколкото заради това, че се пише някаква история. Наистина този сезон Рилски имаше предимство, въпреки че с тях приключихме с 3 победи и 3 загуби. Това предимство бе главно заради по-добрата им плеймейкърска линия. В това звено ние имахме нещастието да останем само със Станимир Маринов и с Йордан Бозов, който дори не е плеймейкър. Смятам, че привличането на Джими Хънт сложи печат на целия сезон на Балкан. Той дойде без медицински преглед и бе с контузия. Преглед не бе направен, а договор бе подписан, и то толкова железен, все едно е с Обединените нации. Той не можеше да отговори на моите виждания - нито здравословно, нито баскетболно. Бяхме поставени в патова ситуация и не можехме да направим нищо. И стигнахме до положение да поставям Станимир Маринов като "единица", а той никога не е играл там, и Бозов, който е играл като плеймейкър, но на тези години му бе по-удобно да играе като "двойка".
Тази направена селекция - един играч с отворен договор (Иван Лилов напусна по средата на сезона) и друг с напълно затворен договор, като този на Хънт, повлия на целия сезон и ни струваше много скъпо.
С това, което казвам, влязохме в някои води, които звучат като мои оправдания. Но след мача с Левски подчертах, че отговорността я поемам лично аз. Защото в тези два мача в София - първия и петия, можехме да спечелим един от тях. Така че въобще не искам да се оправдавам с Джими Хънт или с каквото и да е друго.


Така или иначе първенството вече е зад гърба ни. Имахте ли разговор с ръководството за това какво предстои?


Да, разговаряхме. За няколко дни трябва да се договорят доста неща, затова съм тук. Това, което искам като треньор, е да се направи един отбор, който да отговаря на моята система. Един тим, съставен от играчи, които сто процента да бъдат лоялни и към отбора, и към мен. За да не се случват неща като тези, които станаха по време на шампионата. Отбор, който ще бъде много по боеспособен от този, който имахме досега.


Срещнахте ли се с играчите, за да говорите с тях на кого ще разчитате и в бъдеще, или е твърде рано?


Рано е. Но ще говоря с всеки един от досегашните играчи. И лично на всеки ще кажа своето мнение какво очаквам от новия сезон. И ако не очаквам - защо. Заминавам за няколко дни в чужбина и ще направа това, като се прибера следващата седмица. Още сме под известни емоции от загубата от Левски в петия мач и от Рилски спортист в третата среща, затова е рано да се обсъждат важни неща. Имаме около 60 дни. И смятам, че при същия бюджет като този от миналия сезон ще можем да направим далеч по-добра селекция.