Проблемът с бездействето на българските институции около разследванията на бившия кмет на Ботевград е вече в Брюксел. Председателя на Европейския съюз, шефа на Европарламента и председателя на Европейската комисия вече официално са уведомени за липсата на воля при разкриване и осъждане на закононарушенията, извършени от Георги Цветанов Георгиев. Отвореното писмо на бивши и настоящи общински съветници до премиера Борисов и главния прокурор Цацаров вече е на бюрата на Доналд Туск, Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер. Авторите на отвореното писмо се решиха да този ход, мотивирани от крещящото бездействие на редица български официални институции, в това число изпълнителната и съдебната власт, към един огромен политически, законен и морален проблем в нашата община – бездействието при разкриване и наказване на крещящите примери на беззаконие, корупция, присвоявания, както и за лично и семейно имотно състояние на управляващия нашата община по това време кмет Георги Цветанов Георгиев.


В своето отворено писмо до първите трима в ЕС авторите изразяват категоричната си позиция – правото и законността трябва да възтържествуват над задкулисието и безпринципността. Настояваме пред вас да използвате всички допустими от правилата и практиките в ЕС средства и да окажете въздействие пред властите в България, добавят авторите на писмото от Ботевград.  Настояваме за реални действия, които да доведат до край множеството предварителни проверки на Окръжна прокуратура София, ОДМВР София област, Главна дирекция „Национална полиция”, НАП, АДФИ, АФКОС, Сметната палата и други институции. Човекът, който се разпореждаше със съдбите ни в продължение на 12 години, трябва да получи справедливо възмездие и присъда,  казват още авторите на отвореното писмо до европейските институции. Няма да крием от вас.  Търпението ни към официалните български институции се изчерпа. Във ваше лице ние виждаме онези авторитетни европейски политици и управленци, които ще ни съдействат в голямата ни битка за търсене на законност и справедливост в нашата община, казват в заключение авторите на писмото до Доналд Туск, Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер.


Част от авторите на отвореното писмо до Борисов и Цацаров се срещнаха в София с Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Първият дипломат на ЕС у нас бе запознат с бездействето на българските институции при разследванията срещу Георгиев и препоръча темата да бъде отнесена до официалните институции на Европейския съюз. Поради факта, че в отвореното писмо се цитират примери за нарушения, свързани с усвояване на европейски фондове, то по всяка вероятност официален Брюксел  ще ангажира с проверка Европейската служба за борба с измами ОЛАФ.


Отвореното писмо до Туск, Шулц и Юнкер е изпратено и на всичките 17 български евродепутати. Мнозина от тях вече проявиха интерес по темата и обещаха съдействие за решаване на проблемите.


Писмото до Брюксел е потвърждение на факта, че хората в града ни ще търсят справедливост в Европа, тъй като родните политици и управници явно неглижират 12-годишното беззаконие в Ботевград.