Шоколадовата фабрика на "Сигма био" в Ботевград, която не работи от близо две години, се продава от синдика на дружеството. Сградите, машините и търговските марки на предприятието ще бъдат предложени за общо 1.8 млн. лв. на търг във вторник. Макар че повечето активи са нови или модернизирани, вероятността да се намери купувач от първия път не е голяма. Не на последно място и защото това е поредният производител на шоколадови и захарни изделия, който пое по пътя на фалита през последните години.

Първи опит

"Сигма био" влезе в процедура по несъстоятелност през март 2012 г. по искане на самото дружество. За начална дата на неплатежоспособността беше обявен 21 октомври 2011 г. През лятото на миналата година производството беше временно спряно заради липса на средства, с които да се извърши процедурата, но месец по-късно беше възобновено, след като Обединена българска банка, която е най-големият кредитор на дружеството, внесе необходимата сума. Компанията дължи на банката близо 950 хил. лв. Кредитът е обезпечен с ипотека.

Сегашният търг е първият опит за осребряване на имуществото. Активите са обединени в две групи. Първата включва промишлени сгради с площ от 920 кв.м и начална цена от 614.8 хил. лв. Вторият пакет е оценен на 1.144 млн. лв. и в него влизат още седем промишлени сгради (около 1000 кв.м), 2 дка земя, машини и оборудване, както и 16 търговски марки. Сред по-популярните марки на "Сигма био" са шоколадовите бонбони "Морска пяна", "Дамски каприз", "Карамелени мечти" и други.

Ден преди търга обаче все още никой не беше внесъл задатък за участие. По думите на синдика Димитър Банков сумата може да бъде преведена и във вторник сутринта. "Важното е парите да пристигнат в сметката на дружеството до 12 ч., за когато е насрочен търгът с тайно наддаване", уточни той.

Първи сигнали

Създадената през 1993 г. "Сигма био" беше сред средно големите производителите на пазара в страната. Тя работеше основно със складове и търговци на едро, а малка част от продукцията й се продаваше в търговските вериги. За 2010 г. компанията отчете 2.2 млн. лв. продажби, но излезе на загуба от 31 хил. лв. Именно по това време проблемите в предприятието започнаха да се усещат. Критично обаче за дружеството се оказа лятото на 2011 г., когато продажбите спаднаха драстично. Макар че за производителите на шоколадови и захарни изделия летните месеци са традиционно слаби, за "Сигма био" те се оказаха решаващи. Производството рязко намаля, приходите вече не достигаха за покриване на разходите и от септември компанията беше принудена да спре производство. В писмото, с което дружеството предупреждава партньорите си, като причина за спирането се посочват финансови затруднения. Те се виждат ясно от отчета за 2011 г., който показва, че оборотът се е свил до 913 хил. лв., а загубата е скочила до 556 хил. лв. От близо 60 работници в добрите години към края на 2011 г. във фабриката е имало едва 13 души.

Защо се стигна дотук

Още в началото на 2012 г. компанията подаде молба за откриване на производство по несъстоятелност. В документа се посочва, че дружеството не може да плати задълженията си към кредиторите, защото наличните активи са недостатъчни. Освен това то не разполага с парични средства или имущество, "защото кризата унищожи наличните парични запаси и активи, няма никаква дейност и никакви приходи". Любопитното е, че една от причините за тежкото положение на фирмата е именно разрастването й в предходните години. От компанията тогава коментираха за "Капитал", че инвестициите в разширяване и модернизация са я оставили без капиталови резерви за годините със свито потребление. Пак те са причината и за банковите й задължения. Пред местен новинарски сайт /botevgrad.com/ пък управителят на дружеството Владко Тахирски тогава посочи, че една от най-големите трудности, с които се сблъскват, е нелоялната конкуренция. Освен кризата и ниската покупателна способност през 2011 г. производителите на захарни изделия като цяло бяха затруднени и от поскъпването на основни суровини като захар, какао и какаови продукти. В този период затвориха и редица други фирми в бранша.