Днешната сесия на Общинския съвет започна с изслушване на кмета Георги Георгиев по въпросите, поставени от 11 общински съветници. Както бе обявено от председателя на ОбС Йорданка Лалчева, правото да изрази становище относно дадените отговори трябваше да се даде само на един от вносителите. В разрез с правилника и обявената процедура, думата бе дадена последователно на трима общински съветници от ГЕРБ. Общото в изказванията на Евгения Иванова, Йордан Йорданов и Радослав Наков бе, че сесията се е превърнала в смесица между цирк и предизборен митинг, на който те не желаят да присъстват. И тримата се аргументираха, че поставените въпроси вече са разисквани на предишни заседания и по тях има взети решения от страна на местния парламент. След това цялата група на ГЕРБ напусна заседателната зала. Председателят на ОбС закри заседанието поради липсва на кворум.


С напускането на групата съветници от ГЕРБ, присъстващите останаха с усещането, че стават жертва на евтин политически  сценарий. Това бе затвърдено от бързината, с която председателят на ОбС Йорданка Лалчева обяви датата на следващото заседание – 2 юли от 17.30 часа.  


Дискусията в заседателната зала продължи след края на сесията. Съветникът Иван Гавалюгов бе категоричен, че заседанието е провалена умишлено. Той предложи да се провеждат сесии, подобно на парламентарен контрол, на които общинското ръководство да отговаря на въпроси на граждани. Кметът Георгиев отговори, че няма нищо против по време на всяка сесия да има питания от граждани.


Пред микрофона застанаха участници в протестите в Ботевград. Ангел Ангелов отново повдигна въпроса, че пред кмета и председателя на ОбС има микрофон, а пред съветниците няма.


Красимир Горанов потвърди, че въпросите, които съветниците от опозицията внасят, са отправени от граждани. Той попита дали председателят на ОбС е информирал кмета за предложенията на Комитата на гражданите от Ботевградска община за промени в Правилника на ОбС.


Според Антон Стоянов, общински съветник в предишния ОбС, няма изменение на ПУП за реализиране на проекта за реконструкция на градския Форум и изграждане на ротондата. Той поиска да му бъде разрешено да се запознае с проекта на площадното пространство. В отговор Георги Георгиев заяви, че има утвърден подробен устройствен план от 1979 год. и върху него е извършено проектирането. Кметът каза още, че проектите за ротондата и реконструкция на градския Форум не са тайна и с тях може да се запознае всеки гражданин.   


Иван Коловски, също от протестиращите, попита дали ротондата, която „съчетава няколко стила – романски, османски и бароков, се вписва в централната част на Ботевград”. Георги Георгиев отговори, че специалистите, изготвили проекта, са преценили, че се вписва. Кметът каза още, че преди да се пристъпи към неговото изготвяне и реализиране, общината е обявила и провела обществено допитване.