Жестоки наказания отнесоха тримата рефери плюс дежурният комисар на първия четвъртфинален плейофен мач в руската Суперлига между "Триумф" Люберци и "Динамо" Москва. Той се игра на 22 април в подмосковния град Люберци и завърши с победа на домакините с 88-86.

От "Динамо" обаче подадоха контестация, която след разглеждане на видеозаписа на срещата, бе уважена. Критичният случай бе 0.3 секунди (!!!) преди края на мача. При резултат 86-85 в полза на "Динамо" топката бе вкарана от центъра от играч на "Триумф". За това време получилият паса Сергей Топоров я хваща, прави един дрибъл, стреля и вкарва тройка. И реферите, и от секретарската маса, зачели коша.

"За толкова кратко време е невъзможно да се извършат всичките тези действия", е становището на "Динамо" в подадената контестация, което бе изразено публично и на пресконференцията след мача от изпълняващия длъжността старши треньор Сергей Базаревич. На 15 април той зае мястото на изпратения в оставка сърбин Светислав Пешич. Треньор на "Триумф" е друг голям баскетболист от недалечното минало - Станислав Ерьомин.

Комисията по провеждане на първенството на руската Суперлига анулира резултата от първия четвъртфинал и постанови мачът да бъде преигран, и това ще стане днес, 25 април. Освен това дежурният комисар на срещата - 71-годишния Владимир Шабис, бе дисквалифициран с пожизнено отнемане на правата му. Главният съдия Сергей Булатов получи забрана да ръководи баскетболни мачове за 1 година. Останалите двама рефери - Александър Горшков и Кирил Белолуцки, бяха наказани да не свирят за 6 месеца. Клубът-домакин - "Триумф", пък бе глобен със сумата 300 000 рубли (около 8200 евро)

 

И "Динамо", и "Триумф", участваха в тазгодишното издание за Купата на УЛЕБ, като и двата тима станаха победители в своите предварителни групи. "Динамо" взе бронзовите медали, но от него се очакваше да играе финал и да се завърне в Евролигата.

 

 Подобно решение е безпрецедентно в руския баскетбол. Но историята на съветския баскет помни аналогичен случай. През 1989 г. тимът на "Строител" Киев вкара кош в последните 2 секунди срещу "Жалгирис". Първоначално последния шут не бе зачетен, но баскетболистите от Киев отказали да получат сребърните медали и подадоха протест, след който им бе присъдена шампионската титла на СССР. Съдиите обаче не бяха наказани.