За участие в неправомерни залагания на баскетболни мачове под егидата на баскетболната федерация на Русия са дисквалифицирани десет баскетболни рефери. Тяхната дейност е доказана от специална комисия към руската баскетболна федерация (РФБ) за предотвратяване на неправомерно влияние върху резултатите от баскетболни срещи. Това е станало чрез разглеждане на протоколите от мачовете, провеждани под егидата на РФБ, както и чрез съдействието на други органи, включително и букмейкъри.


Комисията изяснила, че девет от тези рефери са имали зарегистрирани акаунти в букмейкърски кантори, чрез които са осъществявали залагания на съревнования, провеждани под егидата на РФБ. Четирима от тях са признали за наличие на такива техни акаунти, но са отрекли да са извършвали залагания. Други четирима са отрекли за съществуването на такива акаунти. Но при представените информации от голяма букмейкърска кантора и от протоколите от мачовете било доказано, че те са правили залози на мачове, в които са участвали в качеството им на баскетболни съдии. Останалите двама също са отрекли да притежават такива акаунти. Но комисията установила, че само на един от тези десет рефери не е доказано наличие на акаунти в букмейкърски кантори.


В резултат на разследванията комисията е взела сериозни решения. Четирима от призналите, че притежават акаунти в букмейкърски кантори, са дисквалифицирани, т.е. отстранени от обслужването на всички състезания по баскетбол, включително и баскетбол 3х3, провеждани на територията на Руската федерация, до края на спортно-състезателния сезон 2016/2017.


За участие в залози върху резултатите от мачове на РФБ и укриването на притежанието на акаунти, още четирима рефери са дисквалифицирани да не ръководят мачове под егидата на РФБ до края на сезон 2017/2018.


За участие в залагания на мачове под егидата на РФБ, чрез залагания на мачове от Детско-юношеската баскетболна лига (ДЮБЛ) през сезона 2015/2016, в който е участвал като баскетболен рефер, и с липсата на признание за това, един от съдиите е дисквалифициран до края на сезона 2019/2020 г.


За многократно участие в залози от първенството на ДЮБЛ през сезон 2015/2016, в които е участвал като съдия, и с липсата на признание, друг от реферите е дисквалифициран пожизнено.


За двама от тези рефери не е доказано документално наличието на акаунти и участието им в залози и те са получили разрешение да ръководят мачове под егидата на РФБ.


Решението на комисията може да бъде обжалвано по съответния ред пред Спортния арбитражен съд.