Бившият капитан на Черноморец Кирил Райков ще продължи кариерата си извън пределите на България. От новия сезон 197-сантиметровото крило ще носи екипа на норвежкия Тромсьо, който играе мачовете си в Първа лига на страната.


Договорът на Райков ще бъде за 1+1 година, като му се дава възможност той да води и дублиращия отбор, който участва във Втора дивизия. Съотборник на Кирил Райков в Тромсьо ще бъде друг българин Галин Михайлов, който играе в Норвегия от 8 години и двамата са добри приятели. Треньор на Тромсьо e Кен Уеб, който оглавяваше кампа в Ню Джърси.


26-годишният българин се завърна преди седмица от САЩ, където бе треньор в елитния камп “Professional Sports Camps”, който се провежда всяка година в Ню Джърси и е свързан с Nike. В понеделник Кирил Райков се срещна с ръководството на Черноморец, чийто екип носи през изминалия сезон. Двете страни не са стигнали до договорка за сезон 2013/14, въпреки че през лятото Кирил Райков не си е търсил друг отбор.


Роденият в Ботевград баскетболист е получил оферта от Тромсьо, която е по-добра от тази на Черноморец, преди да се прибере от Ню Джърси.


“Въпреки по ниското първенство в сравнение с нашия шампионат, пред мен се откриват много възможности за работа. Отивам да стана шампион на Норвегия. Тромсьо е най-баскетболният град в страната. 70% от хората в страната спортуват. Клубът работи с много училища и провежда най-различни мини кампове и уроци по баскетбол.”


Снимка: nordys.no