От 20-ти до 27-ми август 27 младежи от Община Ботевград взеха участие в проект “The Voice of Youth – The Voice of Change”, който се осъществи на територията на красивия ни Черноморски курорт „Св. Св. Константин и Елена“, община Варна. Основната цел на проекта беше да насърчи младежите от малките населени места да бъдат активни граждани и да участват пълноценно в социалния живот на техните общини.
Чрез разнообразни и забавни дейности за неформално обучение като ролеви игри, симулации, работни групи, дискусии, презентации и други се стимулира чувството на участниците за принадлежност към обществото. Младежите разбраха колко е важна тяхната роля в демократичния живот и в процесите на взимане на решения на всички нива. Те обмениха мнения и опит относно предизвикателствата, пред които се изправят в своето ежедневие, и които са свързани с техните права (човешки, социални и политически). Освен това участниците се срещнаха и дискутираха с представители на местната власт и младежки организации на различни нива – местни, национални и европейски.
В резултат на своята работа участниците създадоха обща Декларация, която отразява техните възгледи по три ключови за българските младежи теми, а именно: „Младежите в различните общества“, „Демокрация и младежко участие“, „Социално включване на младите хора“. По всяка от тези теми участниците идентифицираха най-важните според тях съществуващи проблеми и набелязаха предложения и мерки, които да подобрят негативната ситуация.
Въпреки усилената работа младежите намериха време и за много забавления – разнообразни тематични вечери, забавни игри на плажа и морски развлечения.
Този проект се осъществява с финансовата подкрепа на Съвета на Европа, чрез Европейската Младежка Фондация