В село Скравена стартира трети поред проект, насочен към младите хора. Той е разработен от екип на народно читалище “19- ти февруари 1906”. Проектът е озаглавен “Младежко здраве без риск” и ще бъде реализиран в рамките на 7 месеца. Финансира се от фондация “Работилница за граждански инициативи”.  

В читалището в Скравена днес се проведе първата дейност по проекта – младежка дискусия на тема “Необходимост от здравното образование сред младите”. В нея се включиха около 15 ученици, медицинско лице, родители, авторът на проекта Цанка Йорданова, секретарят на читалището Цветанка Гърбиджанова и други.
Учениците участваха активно в дискусията. Общото в изказванията им бе, че проектът ще бъде много полезен за придобиване на повече знания по въпроси за превенция на ХИВ/СПИН и наркотична зависимост, както и по проблеми, свързани със сексуалното здраве и други. Младите хора направиха предложения за допълнителни дейности по проекта, като изготвянето на клип против СПИН и наркотиците, компютърни презентации, конкурси за есета и рисунки по основните теми, сформиране на група, която да популяризира проекта в социалните мрежи и други.

Основните дейности, които остава да бъдат осъществени по проекта, са 5: създаване на клуб “Здраве”, две информационни кампании – АнтиСпин и АнтиДрога, тематични обучения, едното от които на тема “Рисково поведение”, а другото – “Наркотици и алкохолизъм – заплаха за младежкото здраве”; отпечатване на информационни и рекламни материали, свързани с дейностите по проекта; организиране на индивидуални срещи на младите хора със здравни специалисти.

Дейностите по проекта ще се провеждат в младежкия клуб към читалището на селото. Вчера помещението бе щателно почистено. В инициативата се включиха доброволно много ученици. Предстои оборудването на младежкия клуб с маси, столове и подходящ уред за фитнес. Това съобщи Цанка Йорданова.
“Целта на проекта е да се създаде ефективен модел на политика за младежкото здраве, да се утвърди грижата за здравето в живота на младите хора, да се развият правилни умения за здравословен начин на живот и избягване на рисковото поведение. Един от очакваните резултати от проекта е изграждане на умения у младите хора за комуникация с институциите по важни въпроси, свързани с техния живот”, обясни Цанка Йорданова.
Основен партньор по проекта е кметство Скравена.