Със съобщение, публикувано в местния печат и разлепено на различни места в Зелин, общинска фирма „ВиК Бебреш” уведомява собствениците на имоти във вилната зона, че до 11 август тази година трябва да поставят водомери на всички водопроводни захранвания /отклонения/ на имотите си. Това предизвика редица въпроса и мнения от страна граждани. Ето и някои от питанията, получени на електронната пощата на botevgrad.com: „Законосъобразно ли е прилагането на разпоредбите на Наредба 4 в случая?; „Монтирането на водомери – задължение на ВиК ли е, или на гражданите?”; Ако прилагането на разпоредбите е законосъобразно, как трябва да постъпят абонатите, които имат само отклонение за непитейна вода за промишлени нужди, която на външен вид е по-чиста от питейната? Към настоящия момент плащаме годишна такса за вода на ВиК, а не на държавното дружество „Напоителни системи", което стопанисва язовир „Бебреш”.
Зададените въпроси бяха обобщени и изпратени на г-жа Анжела Тонева – председател на Комисията за енергийно и водно регулиране. Отговорът, който получихме от нея, гласи:


Във връзка с постъпило в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ваше запитване, в което са поставени принципни въпроси, свързани със средствата за измерване на консумирана питейна вода, Ви уведомяваме за следното:
Ползването на водоснабдителните мрежи в урбанизираните територии е регламентирано в Глава втора на Наредба 4 от 14 септември 2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи (Наредба N2 4 на МРРБ).
Консумацията на питейна вода в имотите на потребителите се установява чрез измервателни устройства, монтирани на водопроводните отклонения. Водомерите следва да бъдат регистрирани в база данни на В и К оператора и да отговарят на техническите изисквания на съответния водомерен възел, както и на Закона за измерванията и подзаконовата нормативна уредба към него.
Задължение на В и К оператора е да монтира, поддържа и контролира водомерите на водопроводните отклонения, съгласно разпоредбите на чл.32, ал.10 от Наредба  №4 на МРРБ.
В случаите, когато водоснабдяваните обекти са с повече от един потребител и при сгради - етажна собственост, всеки потребител поставя индивидуални водомери. Индивидуалните водомери след общия водомер на водопроводното отклонение са елемент на сградната водопроводна инсталация или на вътрешната водопроводна мрежа на потребителите. Индивидуалните водомери могат да бъдат монтирани и в помещението след общия водомер или в общите части (чл. 11, ал. 4 от Наредба № 4 на МРРБ). Доставката, монтажът, проверката, поддържането и ремонтът на индивидуалните водомери се осигуряват от потребителите (чл. 11, ал.5 от Наредба № 4 на МРРБ).
В действащата нормативна уредба не е разписан регламент, по който В и К операторът да уведомява потребителите в обособената територия чрез средствата за масова информация, освен в случаите упоменати в чл. 8, ал. 1 и чл. 41, ал. 4 от Наредба №4 4/14.09.2004 г. на МРРБ. Съгласно разпоредбата на чл. 65, ал. 1 от Общите условия за предоставяне на В и К услуги на потребителите от "В и К - Бебреш" ЕООД гр. Ботевград, одобрени с Решение на ДКЕВР №. ОУ- 020 от 09.06.2006 Г. всички известия и уведомления следва да бъдат адресирани до потребителите в писмена форма.