В ОУ „Васил Левски” – Ботевград се проведе поредна информационна среща с родители на деца в риск от отпадане от училище. Срещата бе организирана по проект „Равно начало, светло бъдеще за децата на България”, спечелен от учебното заведение. Той се финансира от Министерството на образованието и науката.


„Проектът ни дава шанс да положим максимално голяма грижа за учениците в риск от отпадане от училище. За някои рискът е нестабилно социално положение, за други  - лошо здравословно състояние, нестабилна среда, умствен мързел”, каза пред родителите училищният психолог Цветана Димитрова. Тя ги призова да подадат ръка на учителите, за да помогнат заедно на тези деца. 
„На следващата среща ще Ви презентирам какво се случва в българското училище. Защо ежедневно ние си отиваме неудовлетворени и уморени от професията си, защото често се налага да посвещаваме цялото си време на решаване на конфликти между децата. Причината за тези конфликти са проблеми в семейството, които децата пренасят в училище”, каза още психологът.     


Целта на проект "Равно начало, светло бъдеще за децата на България" e пълноправна интеграция на ромски деца в училище чрез културно-образователни дейности и популяризиране на ромските традиции, бит, култура, обичаи и празници.
В проекта ще бъдат включени 110 ученици от малцинствен произход, 40 деца от български произход, 15 учители, които ще работят с тях, и 35 семейства – родители, в чиито семейства има деца с риск от отпадане от училище.


Ето и някои от дейностите, които се предвиждат по проекта: анкетно проучване на желанията и интересите на учениците; създаване на обучителен екип от учители; развитие на уменията на децата в областите на изкуствата, науката, спорта и гражданското образование; организиране и провеждане на представления, изложби, концерти, състезания, презентации, турнири, дискусии, тренинги и други.


По проекта работят четири основни групи: Комуникативна техники – обхваща 35 деца в риск с ръководител Цветана Димитрова – психолог; Слово и сценично изкуство – обхваща 40 деца с ръководител Тошка Велева; Фолклорен танцов ансамбъл – обхваща 35 деца с ръководител Радка Велчева; Танци и изобразително изкуство – обхваща 40 деца с ръководител Лидия Костадинова


Една от целите на проекта е превенция на ранното отпадане на подрастващите от училище, повишаване на мотивацията им за участие в учебния процес и създаване на предпоставки за въвеждане на целодневно обучение.