На извънредното заседание днес ОбС Ботевград отмени свое решение, върнато за преразглеждане от областния управител Емил Иванов. Решението бе взето на 18 септември. Той съдържа три точки: дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване на територията на Ботевград да бъдат възложени на „Еко Ес Мениджмънт” ООД за времето от 1.10.2013 до 31.12.2013 год.; процедурата за избор на изпълнител да бъде проведена в срок до 31.12.2013 год.; финансовите средства, необходими за обезпечаване на дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване да бъдат в размер до 30 000 лева на месец с ДДС.
„Мотивът на областния управител е, че с така гласуването решение пренебрегваме провеждането на търг. Внасяме го за отмяна, за да не ходим на арбитраж. По административен път общината може да удължим срока с писмо до фирмата-изпълнител. Тя ще продължи да си изпълнява задълженията до провеждането на обществената поръчка”, обясни кметът Георги Георгиев пред ОбС.
Съветникът Иван Гавалюгов отправи препоръка към екипа от общинската администрация, който подготвя докладните: „Давайте ни ги тези заповеди, за да не се налага някой да прави интерпретация на мотивите за отмяна на решенията. Искаме да знаем какви са точните мотиви.”. „На практика ние три години подред взимаме едно и също решение, което не се изпълнява в частта си за провеждане на конкурс. Тази година гласувахме „за” с идеята, че до 31 декември ще бъде проведен такъв. Сега се внася предложение за отмяна на решението. Кога всъщност ще бъде проведен конкурс?, попита съветникът.
Председателят на ОбС Йорданка Лалчева прочете заповедта на областния управител. След това кметът Георгиев съобщи, че общината е подготвила необходимите документи и още през тази седмица ще ги изпрати в Агенцията по обществените поръчки.