Това че е запорирана сметката на общината - не ни притеснява. Притеснява ни начинът, принципът – изобщо цялата ценностна система, по която функционира страната и по-конкретно съда и банките. Не веднъж обяснявах защо е възмущението на кмет и на директори на детски градини. Ние не сме осъдени, а сме качени на бесилката. Аз няма да доставя удоволствие на опозицията, особено на тази в Ботевград, като позволя да се блокира дейността на детските градини. Така отговори кметът Георги Георгиев на съветника Яница Иванова, която на извънредната сесия вчера попита дали е разумно да се гласуват средства за новата спортна зала при положение, че съществува опасност от блокиране дейността на детските градини заради запорираните сметки на общината.


Публикация в новия брой на „Ботевградски вестник плюс” проследява конфликта между община Ботевград и етрополската фирма „Етрострой”. Той датира от 2007 година. „Етрострой” е имала договор с община Ботевград за строежа на Дома за стари хора. Общината е отказала да плати цялата сума по договора. Според кмета имали са съмнение, че вложените труд и материали не отговарят на действително свършената работа. „Може ли за един ден да се извършат строително-монтажни работи на стойност над 200 000 лева?” Заради този факт и недоволни от качеството на строителството, изплатила на фирма „Етрострой” 90 000 лева по-малко от договорената сума. Две години след това от фирмата завеждат дело срещу общината. На първа инстанция – в Районния съд в Ботевград, общината печели делото. Последва обжалване, при което Окръжният съд отменя решението на Районния съд и признава правото на етрополската фирма да получи цялата сума по договора. „Още преди обжалването адвокатът на „Етрострой” ни се заканваше, че ще ни „нагласи” в Окръжния съд, и наистина „ни нагласи”. Звучи грубо, но е точно”, казва кметът на Ботевград пред местното издание.
От „Етрострой” изваждат изпълнителен лист за дължимата сума с лихвите и искат запор на банковите сметки на общината. Междувременно общината обжалва делото пред трета инстанция.
„Окончателно съдебно решение по това дело все още няма. В същото време сметките са запорирани. Това ми прилича на ситуация, да искаш да бутнеш столчето и да обесиш някой, когото съдят, преди да му е прочетена присъдата. И после да се извиниш!?! Ако имахме окончателно съдебно решение и сме осъдени, общината ще плати и това е”, коментира пред вестника Георги Георгиев.