Дистрикт гуверньор за 2013/2014 г. на Ротари България Валентин Стоянов се срещна днес с кмета на Ботевград Георги Георгиев. По време на срещата той запозна градоначалника с предстоящите инициативи на организацията на местно ниво. Валентин Стоянов бе придружен от Елена Първанова – президент на Ротари клуб – Ботевград. След това двамата дадоха пресконференция за местните медии.


„Ротари клуб – Ботевград първи в страната поде инициатива за подпомагане на бежанците. В кампанията много усърдно се включиха съпругите на ротарианците. Те събраха средства, дрехи и други неща, необходими на бежанците, и ги изпратиха на Българския червен кръст”, съобщи Елена Първанова. Тя каза, че благотворителната кампания може да продължи, ако има желаещи да помогнат на хората, търсещи убежище в България. „Следим събитията в страната, какво се случва с бежанците. Има и лошо настроение. Ние искаме кампанията за подпомагане на тези хора да продължи”, допълни тя.


„Осигуряваме необходимото според нуждите на бежанците. Освен дрехи, храна и пари, ще предоставим книги и учебни помагала на майчин език за децата. За тази цел поддържаме контакти с организации в други държави”, каза Валентин Стоянов и добави: „Ротари работи в две посоки. Едната е решаване на глобален проблем, насочен към децата и превенция на болестите. В тази посока работят всички клубове по света. В това число и Ротари клуб – Ботевград. Втората посока е решаване на местни, локални проблеми. Клубът в Ботевград преценява, кое е най-необходимото за подпомагане в Община Ботевград и там насочва своите сили, средства и доброволчески труд. Преди малко имахме среща с кмета г-н Георгиев, на който представихме тези проекти. Единият от тях е насочен към децата и младите хора от Община Ботевград и  предстои да бъде реализиран.”.
„Идеята е подрастващите да бъдат по-активни, да ги накараме да творят”, сподели още Елена Първанова.