Докладната за отпускане на финансови средства до 103 000 лева за довършителни ремонтни дейности в ЦДГ „Славейче” предизвика остри дебати по време на днешната извънредна сесия на ОбС. Съветникът Филип Филипов обърна внимание, че приложението към докладната е представено като количествено-стойностна сметка, а всъщност то дава яснота само за количеството, но не и за стойността на ремонтните дейности, които трябва да бъдат извършени. В отговор кметът Георгиев каза, че „количествената сметка е много добре и подробно написана”.


В хода на обсъждането Цветан Цолов постави няколко въпроса: „Ние гласувахме до 15 000 лева за ремонт в детската градина. Тези средства влизат ли в тези 103 000 лева? Сумата с ДДС ли е? Има информация, че родителите на децата са дали по 50 лева за ремонт. Ще им бъдат ли върнати парите? Кога детската градината ще започне да работи?”.


„На детската градина не са отпуснати гласуваните 15 000 лева. Те влизат в тези 103 000 лева. Сумата е с включено ДДС. Не мога да отговоря кога ще стане готова детската градина. Да разчитаме, че броят на съветниците, които се занимават с демагогия и популизъм ще бъде по-малко по тази точка, а ще бъдат повече онези, които разсъждават градивно и проявят отговорност с гласуването си. Ако се случи това, детската градина ще бъде готова до края на другия месец. Що се отнася до въпроса кога ще бъдат върнати по 50 лева на родителите, от Вас чувам, че такива пари са събирани”, отговори Георги Георгиев. Пред съветниците той телефонира на Красимира Икова – временно изпълняващ длъжността директор на ЦДГ „Славейче” и й постави въпроса. Тя беше категорична, че от родителите пари за ремонт не са искани.


„Не съм против самия ремонт на детската градина, но аз няма да подкрепя така обоснована докладна. Не виждам проблем да се приложи и детайлна стойностна сметка. Според мен това е важна "подробност", за да не се окаже, че цената по някои дейности е надута както при други проекти, при които квадратен метър теракот е изписан и платен по 50 лв., а алуминиева дограма - по 100 евро за кв. метър.  Вие ще кажете, че ще се проведе обществена поръчка, всеки ще предложи оферта и най-добрата ще спечели. В крайна сметка Вие трябва да ни посочите как сте стигнали до тези 103 000 лева”, каза Иван Гавалюгов.


„Г-н Гавалюгов, знам, че Вие и още четирима човека няма да подкрепите докладната. И знам каква е истинската причина. Истинският мотив не е този, който Вие посочвате. Можеш да си запазиш място в личния интернет и да си напишеш една декларация, под която да се подпишат още четири-пет човека, пък хората нека преценяват на кого да вярват. Що се отнася до тази докладна – за пореден път правите от мравката слон и този слон няма да заиграе така, както вие си мислите”, отговори кметът Георгиев.


„Известно е, че ремонтът на детската градина се прави по проект за енергийна ефективност, на каква цена е този договор и той не включва ли подмяна на дограмата”, попита Христо Якимов. Той предложи при внасяне на подобни докладни в графата за стойност да се попълва до какъв размер ще се отпускат средства за съответната ремонтна дейност.


„Аз трябва да бъда бандит, ако тези неща, за които предлагаме да се отпуснат средства, са включени в проекта”, заяви в отговор Георги Георгиев. „Енергийната ефективност включва смяна на външна дограма, смяна на отоплителната инсталация, ремонт на покрива и топлинната инсталация. Другото – подмяна на вътрешната дограма и плочки, поставяне на ламиниран паркет и други дейности не са включени”, допълни той.


Думата бе дадена на Цветан Миньовски, който каза, че действително подмяната на вътрешната дограма не е включена в проекта за енергийна ефективност. „За мен не е грешка, че липсва стойностна сметка. Защото в противен случай ориентираш строителите, които ще кандидатстват за изпълнители на ремонтните дейности”, обясни Миньовски.


Предложението за отпускане до 103 000 лева за ЦДГ „Славейче” подкрепиха 25 съветници, против гласува Иван Гавалюгов. Той поиска да направи лично обяснение, съгласно Правилника за работа на Общинския съвет, тъй като в отговор на изказването му по време на дебата кметът Георгиев неколкократно намеси името му в съмнения за истинността на мотивите му за отказ. Въпреки че имаше право на това обяснение, думата не му бе дадена с мотива, че вече е направил обяснение на отрицателен вот. Съветникът повтори, че иска думата не за обяснение на отрицателен вот, а за лично обяснение и поиска правната намесата на адв. Стоян Стоянов, който плахо потвърди отказа. Настоятелността на Гавалюгов предизвика груба реакция от страна на Николай Велков от групата на ГЕРБ. Той оправи нецензурни реплики към колегата си. Афектиран от обидните думи по свой адрес, Иван Гавалюгов скочи от мястото си и се отправи към Велков. Благодарение намесата на други техни колеги, до саморазправа не се стигна.


След скандала съветниците от опозицията напуснаха залата. Преди да излезе Иван Гавалюгов се обърна към Йорданка Лалчева с думите: „Г-жо председател, Вие не ставате за председател. В началото на заседанието Вие изгонихте гражданин, само защото адв. Стоянов каза, че е чул лицето да изрича обидни думи в момент, в който кметът Георгиев говореше, а не предприехте никакви действа срещу съветника, отправил обиди към мен, които бяха чути от всички в залата”.


Председателят и юристът на Общинския съвет, отказвайки да дадат думата за лично обяснение на Иван Гавалюгов, нарушиха чл. 47 (1) от Правилника на Общинския съвет, който гласи: „Общинският съветник има право на лично обяснение до две минути, когато в изказване на заседание е засегнат лично или поименно. Личното обяснение се прави след приключване на точката от дневния ред.”.