Втори ден в салона на „Позитано” № 20 в София продължава надпреварата в ХІV-я фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги” и ХІ-я фестивал на фронтовата песен „Альоша”.
Изявите са посветени на 135-та годишнина от руско-турската Освободителна война /1877-1878 г./ и възстановяването на българската държавност, 90 години от Септемврийското въстание 1923 г. и 70 години от Сталинградската битка.
Организатори са Българският антифашистки съюз, Фондация  „Устойчиво развитие на България”, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Национално движение „Русофили”, Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски”, Федерацията „Съюз на съотечествениците” и Руският културно-информационен център МКДЦ „Дом на Москва в София” с подкрепата на парламентарната група на КБ.
Председател на организационния комитет е Станка Шопова, а на журито – проф. Михаил Букурашлиев.
Водеща е Галя Асенова.
Във фестивала участват с хорови и индивидуални изпълнения самодейци от цялата страна. Най-малкият участник е на 6, а най-възрастният – на 80 години.
Сред  колективите, които се представиха вчера, беше и групата за автентичен песенен фолклор към Пенсионерския клуб „Ехо” в с. Лопян с ръководител Пейо Пеев, която беше представена като „Смесена вокална група за изпълнение на фолклор при НЧ „Слънце” Лопян.”
Макар, че по технически и организационни причини, групата излезе на сцената след почти 6-часово чакане, хористите ни се представиха отлично и обраха овациите на публиката и на журито. Очаква се да бъдат поканени за гала-концерта след приключване на фестивала.
По регламент изпълниха 2 от предварително подготвените 3 песни.
Дипломата за участие получиха от председателя на Областния съвет на БАС Йорданка Кринчева. Заедно с красив букет цветя и книгата със стихове на Матей Шопкин „Български напеви”.