До късно след обяд продължи гала-концертът на победителите от състоялите се преди около месец на „Позитано” 20 ХІ-и фестивал на фронтовата песен   „Альоша” и ХІV-я на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги”.
Участваха повече от 20 състава и почти още толкова индивидуални изпълнители.
Преди концерта със свои изпълнения се представи Грета Ганчева.
Концертът започна в 11:00 часа в Руския културно-информационен център в София при препълнена зала от участници и зрители. Сред официалните гости бяха Станка Шопова-председател на Фондация „Устойчиво развитие на България”, представителите на посолствата на Руската федерация и на няколко страни на ОНД. Бяха още председателят на Българския антифашистки съюз Чавдар Стоименов, председателката на Областния съвет на БАС София област Йорданка Кринчева и на София град Катя Йонова, ръководители и представители на организаторите и спонсорите на фестивалите, както и цялото жури, начело с председателя маестро Михаил Букурещлиев.
След официалното откриване, концертът започна с представянето на трите състава-лауреати на фестивалите – на градовете Панагюрище и Пловдив, и на село Лопян.
Сред публиката имаше хора от Етрополе и от Лопян, които бяха в залата заради нашите изпълнители.
Вече качихме няколко материала от устието на река Камчия където лауреатите бяха като награда на едноседмична творческа почивка. Днес те се срещнаха отново като приятели в кулоарите на Центъра.
Първи на сцената се яви хорът на град Панагюрище. Плакет за удостояване със званието „Лауреат” , грамота и диплом получиха лично от Станка Шопова.
След Пловдивския хор „Орфей” трети се представи със свои изпълнения Пенсионерска смесена вокална група „ЕХО” при Народно читалище ”Слънце” с. Лопян с ръководител Пейо Пеев.
За трети пореден път, след фестивалите в София и двата концерта в Курортния комплекс „Камчия”, нашите изпълнители взривиха залата. Едно, че никой не е очаквал от възрастните хора такова чисто акапелно пеене. При това от „малкото селце Лопян”, което продължава песенните традиции на някогашния Лопенски смесен народен хор на фона на демографската криза в страната и изчезването на цели села от картата на България.
Наградата Плакет за удостояване със званието  Лауреат на ХІV фестивал на патриотичната и антифашистка песен „Сребърни чучулиги”, Грамота от Организационния комитет, Диплом от Представителството на руското сътрудничество с България и книги връчи на ръководителя Пейо Пеев председателката на Областния съвет на БАС Йорданка Кринчева.
Станка Шопова получи Благодарствено писмо от името на Лопянската група,  заедно с красив букет цветя.
След представянето на лауреатите, гала-концертът продължи с колективни и индивидуални изпълнители от цялата страна.
Участието на групата в днешния гала-концерт стана с подкрепата на Мирослав Тодоров Миков ЕТ „Мики Старт”, за което участниците му изказват своята сърдечна благодарност.