Болни и сакати депутати са били привикани по спешност в Народното събрание, за да гласуват забраната за продажба на земеделските земи на чужденци до 2020 г. Директно от болницата в последния момент в пленарната зала влетял герберът Даниел Георгиев, научи единствено „Всеки ден".


 Депутатът бил с двустранна бронхопневмония и бил на системи с вливания, когато получил обаждане със заповед лично от шефовете си в ГЕРБ. Знаел, че предстои важно гласуване, но смятал, че парламентарната група ще се справи и без него. Когато му се обадили, че и неговият глас е необходим, на бегом свалил абокатите и хукнал към парламента.


В същото време обаче Бойко Борисов изобщо не е участвал във вота и е излязъл от залата преди началото на процедурата, дадена от председателя на НС Михаил Миков.


В левицата също спешиха свой да се яви за гласуването на мораториума, предложен от „Атака". Иван Ибришимов от БСП е със скъсан менискус и въпреки че трябва да пази леглото след операцията, се наложи да работи в парламента с патерици. Полемиката около забраната за продажба на нивите буквално разтресе народните избраници. И докато ГЕРБ бяха обвинени, че не мислят за европейския облик на страната, предвид чаканите от Брюксел санкции заради решението, социалистите се сръфаха едни други.


Зам.-шефката на парламента Мая Манолова не си поплю в критиките срещу съпартийците си заради това, че са гласували „за" забраната. И нападна Корнелия Нинова, че не е практикувала достатъчно като юрист, за да прогнозира, че ЕС нямало да санкционира България заради мораториума.


От ДПС реагираха остро срещу приетото решение и вече заеха позиция да внесат искане до Конституционния съд за неговата ревизия. Външният министър Кристиан Вигенин също е на мнение, че забраната ще има негативен ефект за България. Лидерът на „Атака" Волен Сидеров обаче държи на тезата си, че депутатите, гласували „за" неговото предложение, са защитили интереса на страната.