При гостуването си в Македония на Кожув Гевгелия в среща от третия кръг на Балканската лига Балкан достигна до първия си успех в офицален мач този сезон. Зелените победиха с 88-79 (20-20, 27-18, 22-23, 19-18)като това стана с отлична отборна игра. И което също е много важно, за разлика от първите си два мача в BIBL и НБЛ, съответно гостуването на Теодо Тиват и домакинството срещу Левски, не допуснаха да бъде стопен авансът им от 15 точки, които имаха и в двете срещи и загубиха минимално.


Въпреки че и срещата в Гевгелия не мина без перипетии. Балканци започнаха добре и в 5-та минута водеха с 8-4. След това обаче само за две минути допуснаха серия от 8-0 и домакините дръпнаха с 15-10. Но до края на частта нашите успяха да изравнят за 20-20.


Във втората четвъртина Балкан бе по-добрият отбор. Постепенно започна да трупа преднина, която минута преди края достигна до 10 точки с отлична игра на целия тим, а полувремето завърши при резултат 47-38 в тяхна полза.


Само за две минути след почивката след зашеметяващи атаки и добра защита балканци увеличиха преднината си на 17 точки при 55-38. Веднага след това обаче отново настъпи срив и домакините, подкрепяни от мощната си агитка, успяха да изравнят 58-58 само за около три минути. След последвалия таймаут от страна на Александър Тодоров отново Балкан бе отборът, който започна да играе по-добре и преди четвъртата част отново имаше аванс - 69-61.


А с играта си в последните десет минути не оставиха шансове за домакините, въпреки че разликата стана само 5 точки, когато до края оставаха 2.20 минути. И спечелиха първата си победа, и то срещу отбор, който до този момент бе с два успеха в първите си два мача от Балканската лига, като единият бе при гостуването на Левски в София.


В тази среща домакините успяха да водях в резултата по-малко от 7 минути, докато балканци бяха напред в продължение на повече от 32 минути. Нашите имаха много добра стрелба - 54 процента, като в опитите за 3 точки са с 22-11. Имат и повече борби, и повече асистенции, и повече отнети топки.


Доказателство за силната отборна игра на Балкан е факът, че петима от играчите отбелязаха над 13 точки. Най-много - 21, обеляза Иван Лилов, срещу когото домакините така и не намериха противодействие. С 18 е капитанът Павел Маринов, който направи и няколко атрактивни забивки и чадъри. Силно игра и Станимир Маринов, който вкара 15 точки, има и цели 7 асистенции. Петер Седмак има 14 точки, с 13 е Ноа Далман, който овладя и най-много борби 8, под двата коша. Мартин Маринов добави 6 точки, Гейб Кнутсън - 1. Не игра Уес Айкмайър, който не можа да се възстанови от контузията в рамото, получена на мача с Левски в събота.


За Кожув с по 17 точки са американецът Остин Ли Дюфо и центърът Слободан Божович, с 14 е Игор Миайлович. В състава на домакините бяха и познаните от престоя им в български отбори Димитър Мираковски (4), Димитър Караджовски (5) и Златко Гоцевски (5).