Нигерийски съд постанови 18 месеца затвор за гражданин на страната, обвинен в заразяване с вредоносни програми на компютрите на служители на НАСА, пише БГНЕС, позовавайки се на technews.

Целта на Аким Адежумо е била да открадне лична и банкова информация. 22-годишният нигериец е направил опит да зарази компютрите на около 400 жени и в няколко случая това му се е отдало. Аким се е запознал със служителките на НАСА през ноември 2006 г. на сайта Singlesnet.com, като се е представил за жител на Тексас.

Скоро след това нигериецът е изпратил на служебните имейли на жените писмо с уж неговата снимка. При преглед на изображението, на компютрите на жертвите автоматично се е зареждал шпионски софтуер. Зловредният модул е събирал електронни писма, пароли и номера на социални осигуровки от отделните компютри, но не се е разпространявал в мрежата на НАСА.

Програмата е снела близо 25 000 снимки на екрани. В ръцете на хакера е попаднала ценна информация за проекти, макар и те да не са били секретни. Шпионинът бил разкрит от ИТ администраторите на НАСА, които забелязали излизането на скрийншоти от мрежата. Специалистите са успели да определят местонахождението на Аким и предали информацията на властите на Нигерия, които задържали хакера през април 2007 година.