След като Министерството на образованието обяви, че училищата също могат да осигуряват тестове, за да върнат по-големите ученици в час, синдикат “Образование“ излезе с позиция, адресирана до медиите, в която предлага: 


Учениците от прогимназия и гимназия да се върнат в училище след промяна на насоките и след осигуряване на безплатните тестове от държавата. Нека МОН да разясни това на държавните и общински училища, срещу твърденията на някои медии училищата да плащат тестовете от бюджетите си за големите ученици.


В позицията се казва още:


Практиката досега показа няколко неща:


- Решението на МЗ, тестовете да се правят в училище с доброволци – учители, директори и родители се оказа лишено от логика, защото заболеваемостта е под математическата нула и лишено от смисъл и защото на родителите може да се вярва и тестовете трябва да се правят в домашни условия. Новият здравен министър трябва веднага да отмени тази спорна практика.


- Крайно неорганизирана и създаваща турбуленции на учителските колективи е организацията по доставка на тестовете в образователните институции, което за голямо съжаление създава неравен шанс към учениците в отделните училища и различни области.


- Училищата за сметка на собствените си бюджети купуват тестовете за учителите, защото допълнителните средства не са достигнали в училищата, а можеше държавата да осигури тези тестове и за учителите.


Синдикатът категорично предлага тестовете за всички ученици и за всички учители, ако останат като задължение, да се осигуряват от държавата!