Паметник на севаст Огнян да бъде изграден при крепостта Урвич в село Боженица. Това предложение направи Маргарита Кирова - общински съветник и председател на настоятелството при читалище „Христо Ботев”, по време на общественото обсъждане на Плана за развитие на Община Ботевград в периода 2014-2020 год, което се проведе вчера. Тя се мотивира, че средновековната крепост, под управлението на севаст Огнян, пада последна под турско робство. Маргарита Кирова изтъкна още, че към историческия обект има голяма интерес от страна на туристи.
Според председателя на читалището паметникът трябва да се направи от естествени материали – камък или друго, характерно за средата, в която ще бъде поставен.
Маргарита Кирова направи още едно предложение – в плана да бъдат заложени средства за построяване на ромско читалище. „В Ботевград средства за подобряване живота на ромския етнос се осигуряват единствено от общината. Ето защо мисля, че ако се изгради и регистрира ромско читалище, то ще привлече средства по проекти за интеграция на ромите. Ние знам, че за тази цел се отпускат огромни суми, но не е ясно как се харчат тези пари”, каза тя.
Второто предложение на Маргарита Кирова обаче няма да бъде включено като допълнение в Плана за развитие на Община Ботевград. Според кмета Георги Георгиев то звучи дискриминационно. „Ако изградим читалище в един от кварталите, живеещите в другите квартали също могат да поискат”, допълни градоначалникът.
В Общинския план за развитие на Община Ботевград са предвидени общо 6 милиона лева за ремонт и обновяване на читалищата. Част от средствата ще бъдат вложени за изграждане на още един етаж на читалището в Ботевград, стана ясно още по време на общественото обсъждане.