Под мотото „Свобода и памет” днес в 16:00 часа след обяд беше открита изложба, посветена на 136 години от Освобождението на град Етрополе от османско владичество. В Многофункционална зала на НЧ „Т. Пеев-1871” са подредени оръжия, предмети и документи от времето на Освобождението на Етрополе преди 136 години.
Изложбата е подредена от Историческия музей и Национално дружество „Традиция” в Етрополе. "Може Русия да не я обичате, но съберета в сърцата си цялата обич към руския народ. Към обикновените хора на Русия, които преди 136 години тръгнали с цялото си бойно снаражение, за да умрат край Етрополе, Плевен, Шипка за свободата на друг народ" - това каза при представяне на изложбата капитан Цветан Радулов - член на Управителния съвет на Национално дружество "Традиция".
На откриването присъстваха делегациите от побратимените градове Можайск от Русия и Козарска Дубица РСърия.
Ученици от литературния кръжок към читалището с ръководител Евгения Христова прочетоха свои творби, посветени на Освобождението. Директорката на Музея Наталия Савова запозна присъстващите с експозицията, с представените военни артефакти и представи гостите.
Посетителите могат да видят:
• различни видове оръжия от онези времена - револвер „Гасер”, 1870 г.,
Черногорски модел, използван за лично оръжие, турска кавалерийска сабя, XIXв., 14,66 мм пушка ”Спрингфилд”, обр.1863 г., използвана за въоръжение в турската пехота, турски ятаган от XIX в., въоръжение на нередовните войски, много видове пушки и саби. 
• уникални руски и турски униформи, лични вещи, използвани от войниците,
както и руски самовар, запазен в къщата на етрополския чорбаджия Павел Панчов, в чиято къща е бил  щабът на ген. Гурко.
• фотоси и документи, както и списъкът на на 42-та етрополци, взели участие
в Руско-турската освободителна война 1877-1878 година. Изложбата беше открита от кмета инж. Богомил Георгиев.