Първия си домакински мач от първенството на ЕВРОХОЛД Балканска баскетболна лига отборът на Балкан ще изиграе днес от 17.30 ч. Негов съперник ще бъде румънският Университатя Крайова. Мачът ще се играе в старата зала Балкан, тъй като новата все още не е завърщена.


Румънският тим пристигна в Ботевград вчера и се настани в хотел "Балкан". Снощи в часа на днешната среща играчите му направиха тренировка.


Активът на Крайова в досегашните срещи от лигата е 2 победи и 2 загуби.  В първия мач от откриването на регионалната надпревара румънският тим победи като домакин Левски със 73-71, другият му успех също е вкъщи - срещу Теодо Тиват с 87-86. Двете поражения са при гостуванията в Македония - от Кожув с 84-78 и Куманово 2009 със 73-60.


В шампионата на Румъния SGM U Крайова е в средата на таблицата с 5 победи и 4 загуби. Очевидно  ръководството на клуба не е останало доволно от този старт в двете надпревари и в началото на ноември старши треньорът  - сърбина Анджелко Мандич, бе заменен от помощника му Милан Нишич, който също е сърбин.


"За три седмици, откакто съм начело на отбора, нямаше време да се изменят основни неща - каза вчера преди тренировката Милан Нишич - Системата на игра е същата като тази, наложена от Мандич. Променихме само някои дребни неща. Това, което всъщност се опитвам да променя основно, е дисциплината."


В ростера на Крайова са осем чужденци. Американците са двама - центърът  Травис Бюро и шутинг гардът Ливар Стийлс, двамата играха в тима и миналия сезон. Отборът разчита и на трима сърби - Раде Джамбич, Мирко Ковач и Неманя Марич, както и на познатия и у нас Саша Топчов, който е с български паспорт. Има и двама естонци - Стен Сок и Рейнар Халик. Те бяха в националния отбор на Естония  в предварителната евроквалификация това лято, който изпревари България. В състава са и няколко румънци, двама от които често започват в стартовия състав - Богдан Попеску и Андрей Капушан.


Тримата рефери на днешната среща са Огнйен Йокич, Милослав Калуджурович от Черна гора и Иван Миличевич от Босна и Херцеговина.


В отбора на Балкан са налице всички баскетболисти, които играва в последния мач срещу Спартак Плевен, контузени и болни няма. До този момент в четирите си поредни гостувания Балкан има 3 загуби  - от Теодо Тиват, Сигал Прищина и Куманово 2009 и една победа - над Кожув Гевгелия.