Изключително важен успех в предпоследното си гостуване от редовния сезон на Балканската лига постигна отборът на Балкан. Пред повече от 4000 зрители в зала Поливалента на румънския град Крайова зелените се наложиха над местния Университатя с 96-91 (29-25, 16-21, 14-24, 37-21).


По този начин Балкан силно увеличи шансовете си за влизане сред първите шест в класирането - активът му вече е 7 победи и 5 загуби, като до края на редовния сезон му остават още 4 срещи - едно гостуване на Левски и три домакинства на Галил Гилбоа, Теодо Тиват и КБ Пея. Балансът на Крайова е 6 успеха и 9 поражения, но на румънския тим му остава само още един мач.


"Зелените" изиграха силна първа част, която спечелиха с 29-25. Във втората домакините изравниха играта с добри прояви на гиганта Джeймс Тайлър и Мирко Ковач и на полувремето имаха аванс , макар и само от 1 точка - 46-45. Към края на втората четвъртина по 3 нарушения натрупаха Иван Лилов и Павел Маринов и това се отрази на представянето на отбора в третия период. В него баскетболистите на Крайова започнаха постепенно да трупат преднина, която достигна до 11 точки в самия край на частта - 70-59.


Балканци обаче направиха шеметни последни десет минути. Още не изминала половината на тази част, те направиха пълен обрат. В роята на вълшебния стрелец в този мач бе Мартин Маринов, а Иван Лилов водеше уверено съотборниците си към успеха. Домакините бяха прекършени, зелените отбелязаха в тази четвъртина цели 37 точки срещу 21 на Крайова и постигнаха заслужена победа.


Тя е още по-ценна с това, че за първи път този сезон балканци обръщат мач, когато изостават с разлика. За отбелязване е, че в решителната последна част те не направиха нито една грешка, в сравнение с 15, допуснати преди това.


Мартин Маринов изигра най-силния си мач този сезон и отбеляза 20 точки, като с точната си стрелба отчая съперници и публика. Той вкара 6 тройки от 10 опита, има и 4 борби. Ноа Далман отново бе мистър дабъл-дабъл - той също реализира 20 точки, като овладя и 11 топки под двата коша. Много силна игра демонстрира и Иван Лилов - завърши с 18 точки, като има 5 борби и 5 асистенции. Много добре партнираха на своите съотборници Слободан Божович с 10 точки и Павел Маринов с 9, по 6 вкараха Лоугън Стъц и Александър Груев, с 5 е Тенчо Тенчев, 2 има Станимир Маринов.


За Крайова най-резултатен с 23 точки е Травис Бюро, със 17 и 9 борби е Джеймс Тайлър, Мирко Ковач вкара 14, с 13 е ЛеВар Сийлс.


В края на мача публиката в зала Поливалентна със скандирания искаше  оставка на старши треньора на SCM U Крайова - Милан Нишич.


Организацията на самия двубой от страна на домакините бе на изключително високо ниво. Сред многохилядната румънска публика имаше и малка група българи, които стискаха палци за Балкан. Едно от момичетата, които подкрепяха българския тим, бе варненката Десислава, която е студентка по медицина в Крайова.


Следващият мач на Балкан е във вторник, 11 март. Нашите приемат израелския Галил Гилбоа, но не в Ботевград, а в столичната зала Универсиада от 17.30 ч.


Днес Галил Гилбоа срази като домакин Куманово 2009 с 94-72, а вчера в косовското дерби КБ Пея бе надиграна у дома от Сигал Прищина с 80-65.