Баскетболистите на Балкан постигнаха изключително трудна победа с 85-70 (20-16, 13-21, 25-25, 27-8) в днешния мач срещу Черноморец в Ботевград от осмия кръг на ТЕСИ НБЛ. Зелените изоставаха в резултата след първите три части и успяха да прекършат съпротивата на съперниците си едва в последната четвъртина. Те направиха убийствена серия от 18-0 за първите 4 минути на периода и от минус 4 резултатът стана 76-62 в тяхна полза. И до края на срещата запазиха преднината.


Домакините обаче дадоха две жертви - лоши контузии получиха Станимир Маринов и Мартин Маринов. В началото на втората част Станимир Маринов изкълчи глезен с последващ голям оток и това най-вероятно ще го извади от състава за две или три седмици. В самия край на срещата Мартин Маринов травмира коляно,  вероятно става дума за усукване, което обаче трява да бъде установено утре чрез ядрено-магнитен резонанс.


И трета жертва взе днешния мач навръх Никулден. Контузия получи и един от тримата рефери - Орлин Николов. По мнението на лекаря на мача най-вероятно става дума за разкъсани влакна в областта на ахилеса. Това стана в средата на втората четвъртина и до края мачът бе ръководен от двамата му колеги Красимир Стойнов и Иван Г. Николов.


Много силен мач за Балкан изигра Павел Маринов. Капитанът отбеляза 27 точки и направи дабъл-дабъл със спечелените 10 борби под двата коша. С двойни показатели отново е и Ноа Далман - той вкара 25 точки и овладя 17 борби - 8 в нападение и 9 в защита. Петер Седмак има 14 точки, с 11 точки и още толкова асистенции е Иван Лилов, 8 точки добави Мартин Маринов.


За Черноморец с двуцифрен актив са четирима баскетболисти. По 15 точки вкараха Калин Христов и Богдан Боев, по 12 имат Новак Попович и Тодор Захариев.


 


Александър Тодоров: Много тежък мач. Имах усещането, че ще се получи така. Миналата година след двата успеха над Лукойл Академик се сгромолясахме на два пъти срещу Спартак Плевен. Сега не загубихме мача, но загубихме двама играчи. Без да съм медицинско лице, от опит знам, че контузията на Станимир Маринов ще го извади от игра за около две или три седмици. Утре ще разберем каква точно е травмата на Мартин Маринов.


 


Дечо Коешинов: За пореден мач от началото на шампионата играхме добре в първите три части. За съжаление обаче частите са четири. И още нямаме победа, която толкова дълго чакам. Радващото е, че в тази среща всички баскетболисти от нашия тим играха с изключително желание. И в първите три периода изглеждаха така, както искам.