За трета поредна година Геотехмин и Елаците-Мед осъществяват програмата си за знание и образование „Култура и национална идентичност“, която е част от корпоративната социална отговорност на дружествата. Програмата е насочена към възраждането на духовните ценности у младото поколение в регионите, където компаниите развиват дейност.


 От името на двете фирми бяха извършени безвъзмездни дарения с подбрани заглавия на български и чуждестранни автори на детски градини в Етрополе, Мирково, Чавдар, Златица, Пирдоп, Челопеч, Антон, Берковица и Белоградчик.


Програмата „Култура и национална идентичност“ е в сферата на литературата и изкуството и е насочена към опазването на културно-историческото наследство в противовес на консуматорските нагласи, съхранение на паметта, национална културна идентичност, морално израстване и устойчиво развитие на младото поколение.


В изпълнение на тази програма днес чаровните Стефания Ботева и Аделина Божичкова от Дирекция „Връзка с обществеността” при „Геотехмин” ООД зарадваха малките палавници от ЦДГ към ОУ „Христо Ботев” в с. Лопян с пълен кашон детски книжки, залъгалки и „ръкавички с играчки”. Когато дойдоха децата имаха редовни занимания при учителката Василета Вълкова. 
Със своята детска неподправеност и със светнали от радост очички, малчуганите просто нямаха търпение да разгледат картинките в книжките.
Децата се отблагодариха с няколко детски стихотворения, които изпълниха за гостите.
Ето, за тази радост само си заслужава човек да присъства на такова едно малко, мило детско тържество.
При предаване на книгите присъства членът на Училищното настоятелство и бивш директор на училището Пейо Пеев. Беше още и директорката Мария Фердинандова. 
Художествена литература беше предоставена и на библиотеката на НЧ „Тодор Пеев-1871” в Етрополе.